Diego (100) reddet hele arten sin.

Den sexgale skilpadda Diego forbauser forskerne

Er far til 800 skilpadder. 

FLITTIG TYPE: Skjørtejegeren - eller kanskje det er bedre å si skalljegeren - Diego har hatt så mye sex at han reddet sin egen art fra utryddelse. Foto: AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA
FLITTIG TYPE: Skjørtejegeren - eller kanskje det er bedre å si skalljegeren - Diego har hatt så mye sex at han reddet sin egen art fra utryddelse. Foto: AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sexlivet til skilpadda Diego er ikke til å kimse av, spesielt når en tar den virile krabatens alder - 100 år - med i betraktningen.

Diego vekker oppsikt fordi hans hyppige nedleggelser av kvinnelige skilpadder har sørget for å berge hele arten hans, ifølge avisa The Independent.

Såpass ofte har Diego tatt med seg kvinnelige skilpadder opp i loppekassa at hans avkom nå måler 800 i tallet.

Tok skallet i egne hender

Før denne sex-bølgen vasket inn over Diego - som holder skall på Galapagosøyene - kjente forskerne bare til to hanner og 12 hunner i hans art, Chelonoidis hoodensis.

Og få år tilbake var forskerne alvorlig bekymret for at arten skulle dø ut, men det var altså før befruktningstrangen plutselig kom over Diego, som tok saken i egen hender og altså reddet sin egen rase.

Historien om Diegos sexliv er også historien om utrydningstruede skilpadder, hvor flere arter ikke klarerer å produsere avkom hurtig nok å berge rasen. Av de 15 forskjellige skilpaddetypene som forskerne vet har holdt stand på Galapagosøyene, er tre nå fullstendig borte, mens det spøker for flere av de andre, ifølge The Independent.

«Ensomme George»

PANDAREKORD: For de som krever visuell bekreftelse av Lu Lus bragd, har det kinesiske naturreservatet i Sichuan publisert en videosnutt som viser deler av rekorden. Video: iPanda Vis mer

Blant annet døde arten Chelonoidis abingdoni helt bort da den eneste gjelevende skilpadden - kjent som ensomme George - nektet å formere seg i fangenskap. Dermed døde hele arten ut da George trakk sitt siste åndedrag, cirka 100 år gammel.

Chelonoidis hoodensis - som altså er Diegos art - står det i dag langt bedre til med, og arten er ikke lenger utrydningstruet etter Diegos hyppige erobringer.

I dag er det 2000 av denne typen landskilpadder, og stamfar Diego er i slekt med 40 prosent av dem. Dette er likevel langt færre enn tidligere: Ifølge The Independent var det 5000 skilpadder av Diegos type på Galapagos tidligere.

REDDET ARTEN: Diego sørget for at hans rase overlever. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA
REDDET ARTEN: Diego sørget for at hans rase overlever. AFP PHOTO / RODRIGO BUENDIA Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer