Den siamesiske tvillingen rundstjeler eldre, og politiet kan ikke stoppe ham. Men uføre Gerd (62) fanget mannen.

Da den vanekriminelle siamesiske tvillingen (42) snek seg inn i bosenteret og stjal en rullator og ei veske, stengte uføre Gerd Isaksen (62) ham like godt inne på et rom. For politiet er det ikke like lett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det står ikke på viljen, men på mulighetene for politiet i denne saken. Mannen er plukket ut til den såkalte VIC-lista (very important criminal) over Oslos verste gjengangerkriminelle, og to politifolk har fått særlig ansvar for å passe på ham.

-  Han er for syk til å sone i fengsel, men for frisk til å få tvangsbehandling, sier påtaleansvarlig Knut Jostein Sætnan ved Oslo politiets VIC-prosjekt til Dagbladet.

Forvekslinger

De siamesiske tvillingbrødrene var sammenvokst i hode og kne, men ble skilt i ung alder. Selv om de er to forskjellige personer, gjør de det de kan for at politiet og andre ikke skal klare å skille dem fra hverandre. Først på 90-tallet byttet de for- og etternavnene sine til et anonymt og ordinært norsk navn. De heter det samme, er født på samme dato og likner på hverandre.

-  Det er ikke få saker som er blitt henlagt på grunn av forvekslinger med broren, sier en advokat som har forsvart mannen.

Brødrene er godt kjent av politiet, men særlig den ene er blitt et stort problem. Han trenger seg inn hos byens gamle og stjeler penger. Politiet vet godt hvem han er, men klarer ikke å holde ham bak lås og slå.

-  Det er forferdelig at han ikke blir satt i fengsel, og det er vemmelig å tenke på at han kan komme tilbake om vi ikke passer på, sier den 62 år gamle damen.

I november ble hun den store helten på Møllerhjulet bosenter da hun fanget tyven inne på rommet til en av beboerne.

-  Han kom inn her og stjal rullatoren og håndveska til en som satt og spiste. Så løp han inn på rommet til en annen for å lete etter penger.

Det var da Gerd lukket døra bak ham, og holdt fast på håndtaket.

-  Jeg hadde bandasje på venstrehånda mi, så jeg måtte klare meg med den høyre. Etter hvert fikk jeg hjelp av en annen beboer og to pleiere. Jeg holdt dørhåndtaket fast helt til politiet kom, sier hun.

206 anmeldelser

Mannen er straffedømt 23 ganger. Ifølge dommene driver tvillingen en skremmende form for kriminalitet. Oftest plukker han seg ut et eldrehjem eller en pleieinstitusjon. Han gir seg for å være teppeselger eller fra hjemmetjenesten når han ringer på. Først prøver han å lure seg inn, men hvis det ikke nytter setter han foten i dørsprekken og baner seg vei mot de gamles vilje.

Inne i leilighetene leter han fram lommebøker og løper fra stedet. Siden i sommer er han dømt to ganger for til sammen 15 slike forhold. Han er anmeldt 206 ganger siden 1995. Første mars må han i retten på ny. Nå er han tiltalt for det grove tyveriet fra de gamle damene på Møllerhjulet bosenter i Oslo.

Bør ikke i fengsel

Heller ikke nå kommer han til å havne i fengsel. Selv om rettspsykiaterne Berthold Grünfeld og Hans Jakob Stang er enige om at han er mentalt frisk nok til å måtte ta ansvar for sine egne handlinger, sier de også at han er for syk til å kunne sitte i fengsel.

Ifølge en dom fra august i fjor, tror de han fort vil ende som et mobbeoffer i fengselet. Han har en hjernelidelse med betydelige forandringer i hjernestruktur, rester etter knusningsskader i hodeskallen og såkalt \'vannhode\'. I dommen skriver også dommeren at fengsel ikke vil ha særlig virkning på ham, for «gjentakelsesfaren uansett vil være svært stor så lenge tiltalte ikke er under døgnkontinuerlig oppfølging». I stedet ble han i august dømt til å sone fem måneders fengsel på omsorgsinstitusjonen der han bor.

-  Han hører ikke hjemme i et vanlig fengsel, sier Christine Hamborgstrøm til Dagbladet. Hun er for tida mannens forsvarer.

Politiet vet ikke hvordan de skal kunne sikre byens eldre mot ham. Kriminaliteten hans er ikke alvorlig nok til at han kan dømmes til forvaring. Politiadvokat Hilde Mjønes Nilesen var aktor i de siste sakene mot tvillingen.

-  Jeg etterlyser et alternativ hos helsevesenet som kunne beskytte samfunnet mot denne typen kriminelle, sier politiadvokaten.

MODIG DAME: Gerd Isaksen (62) fanget den siamesiske tvillingtyven inne på et rom da han kom for å stjele fra beboerne på Møllehjulet bosenter i Oslo. - Jeg er ikke redd, men mange andre her er det, sier hun.