DRAMATISK: Mannen som nå er siktet for drapsforsøk etter å ha sendt ei bombe til politihuset i Ski ble i 2010 dømt for å ha parkert en bil med eksplosiver ved Lørenskog lensmannskontor og true med å sprenge den i lufta. Han forhandlet da med politiet slik at bomba ikke gikk av. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DRAMATISK: Mannen som nå er siktet for drapsforsøk etter å ha sendt ei bombe til politihuset i Ski ble i 2010 dømt for å ha parkert en bil med eksplosiver ved Lørenskog lensmannskontor og true med å sprenge den i lufta. Han forhandlet da med politiet slik at bomba ikke gikk av. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Den siktede bombemannens lange rulleblad: - En vanlig borger som føler seg overkjørt av systemet

Dømt for å ha parkert bombebil utenfor lensmannskontor. For et halvt år siden tagget han ned det samme kontoret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En mann i 40-åra ble i dag pågrepet for bomba som onsdag ble mottatt på politihuset i Ski.

Bomba var hadde stort skadepotensial, og politiet mener det var konstruert for å ramme politifolk på stedet.

Mannen som nå er pågrepet er godt kjent i både Follo-distriktet og i Romerike lenger nord, og nekter straffskyld.

- Føler seg overkjørt

Han har en lang historikk med konflikt med det lokale politidistriktet.

Etter det Dagbladet erfarer, skal mannens historie være knyttet til psykiatri og ikke ideologi. Personer med kjennskap til mannen beskriver at han føler seg som en normal borger som føler seg overkjørt av systemet.

SPRENGSTOFF: Dette vet vi om den mistenkelige pakken sendt til politiet onsdag 5. desember - som viste seg å inneholde sprengstoff. Video: Freddie Larsen og NTB Scanpix. Klipp: Ingrid Cogorno Vis mer

- Han er tidligere domfelt av oss og godt kjent i Romerike og vi hadde han nokså tidlig i kikkerten som en klar moduskandidat, sier politiadvokat John Skarpeid til Dagbladet.

Satte igjen bil med eksplosiver

Mannen har flere alvorlige punkter på rullebladet, blant annet et forsøk på bombetrussel mot Lørenskog lensmannskontor i 2008, ifølge VG.

Han satte da en hvit Ford Mondeo med en betydelig mengde sprengstoff foran lensmannskontoret. Det skal ha vært gassflasker, bensin, et stearinlys og et pulver som ikke er identifisert, men antas å være svært brennbart, i bilen. Mannen overga seg til slutt til politiet, og ble seinere dømt til ett års fengsel.

EVAKUERT: Deler av politihuset i Ski ble evakuert etter bombefunnet onsdag. Foto: Freddie Larsen
EVAKUERT: Deler av politihuset i Ski ble evakuert etter bombefunnet onsdag. Foto: Freddie Larsen Vis mer

Tidligere i år skal mannen i 40-åra også ha framsatt trusler mot lensmannskontoret i Lørenskog.

- For et halvt år siden identifisere vi at han hadde tagget ned Nedre Romerike tingrett og Lørenskog lensmannskontor med ytringer som tilsa at han ikke var fornøyd med politiet, sier politiadvokat John Skarpeid til Dagbladet.

Fingeravtrykk og håndskrift

Mannen vil bli framstilt for fengsling i Follo tingrett klokka 13.00 på mandag.

- Han nekter skyld i saken, men forventer at politiet vil snakke med ham da han flere ganger har vært i konflikt med politiet lokalt på Lillestrøm, sier hans forsvarer John Christian Elden.

Politiet analyserte både DNA, fingeravtrykk og håndskrift funnet på pakka som ble sendt til politiet. Disse ble svært sentrale i jakten på mannen, men politiet hadde ham likevel i kikkerten i går.

- Vi jobber med å sikre bevis og har ingen andre mistenkte i saken. Det er ingenting som tilsier at han har fått hjelp, sier politiadvokat Skarpeid.

- Ikke profesjonell bombe

- Har denne mannen kompetanse til å bygge en slik bombe?

- Det må etterforskningen avdekke. Det avhenger hva han vil si i avhør og de øvrige undersøkelsene, blant annet ved å undersøke oppholdssteder han har hatt. Dette er ikke noe profesjonell lagd bombe, men hadde betydelig skadepotensial mot dem som var i postrommet. Det kunne virkelig gått galt hvis ikke de hadde vært så oppmerksomme som de var, sier Skarpeid.

Politiet vil nå undersøke mannens kortbevegelser og andre elektroniske spor for å se om de kan spore komponenter bak til salgssted eller annet.

- Har dere oversikt over hans bevegelser etter at politiet mottok pakka?

- Jeg har ikke full oversikt over det. Nå er han pågrepet, sier Skarpeid.

DRAMATISK: Det ble svært dramatisk da mannen i 2008 parkerte en bil med eksplosiver foran lensmannskontoret på Lørenskog. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
DRAMATISK: Det ble svært dramatisk da mannen i 2008 parkerte en bil med eksplosiver foran lensmannskontoret på Lørenskog. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Siktet for drapsforsøk

Mannen i 40-åra er nå siktet for drapsforsøk. Bomba politiet mottok var ment å detonere ved åpning. Politihuset ble evakuert, men politiets bombegruppe klarte etter hvert å uskadeliggjøre bomba ved å skyte på den.

Mannen ble pågrepet i en udramatisk aksjon ved Skedsmo senter i Akershus fredag ettermiddag.

Siden bomba ble levert til politihuset i Ski onsdag, har politiet og teknikere fra Kripos nærmest jobbet døgnet rundt med saken. Torsdag ettermiddag kunne politiet fortelle at de hadde moduskandidater som de mente var troende til å gjøre slike ting.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer