- Den siktede har fått psykiatrisk oppfølging

Sykehuset i Nord-Norge slår tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen som er siktet for tre drap i Tromsø, har fått en normal psykiatrisk oppfølging etter at han ble utskrevet fra psykiatrisk sykehus i fjor høst.

Dette opplyser Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) til NRK.

Mannens forsvarer har tidligere sagt at 38-åringen ikke har fått noen oppfølging etter at han flyttet til Tromsø, men dette tilbakevises av sykehuset.

- Det stemmer ikke at han ikke har fått oppfølging etter at han var utskrevet fra psykiatrisk avdeling sist høst, sier Magnus Hald, klinikksjef ved Almennpsykiatrisk klinikk ved UNN.

Han frykter at psykisk syke kan få det verre og bli stigmatisert etter trippeldrap.

Mulig tilsynssak

Fylkeslege Caroline Olsborg i Troms opplyser at Helsetilsynet vil undersøke om den trippeldrapssiktede har fått tilstrekkelig psykiatrisk behandling for sine psykiske lidelser.

- Ut ifra de opplysninger som er kommet fram, vil det ganske sikkert bli opprettet tilsynssak, sier Olsborg til NTB.

BRUTALT DREPT: Ekteparet Linda Anett Hansen, 35 år
og Ole-Roger Olsen, 44 år.
 Foto: Nofima
BRUTALT DREPT: Ekteparet Linda Anett Hansen, 35 år og Ole-Roger Olsen, 44 år. Foto: Nofima Vis mer

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har bedt Helsetilsynet om å starte full gransking av helsevesenets håndtering av den antatte gjerningsmannen.

- Fikk ikke hjelpen han trengte

Brødrene til den siktede sier til VG at broren deres har vært tvangsinnlagt tre ganger tidligere, og etterlyser bedre oppfølging av psykotiske.

- Vi tenker mye på de etterlatte. Dette er helt forferdelig, men broren vår fikk ikke den hjelpen han trengte i Tromsø. Han dro dit i fjor sommer for å komme vekk fra miljøet her, og få hjelp til et nytt liv, sier brødrene.

Siden 2007 har mannen blitt tvangsinnlagt med politieskorte tre ganger.

- Det er psykiatriens ansvar å hindre at psykiatriske pasienter utøver vold og drap, men spørsmålet er om den oppgaven kolliderer noe med det sterke fokuset våre myndigheter har på menneskerettigheter, sier Pål Hartvig til Aftenposten.

Han er spesialist i psykiatri og forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri for Helseregion Sør-Øst.

- Skrives ut for raskt

Hartvig tror at noen menneskeliv årlig kunne vært spart med kvalitetssikret tvang og flere plasser i psykiatrien som kunne sikret lengre opphold til stabilisering enn slik det er nå.

UKLAR TILSTAND: Det er usikkert om og når mannen som har tilstått trippeldrapet kan avhøres.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX
UKLAR TILSTAND: Det er usikkert om og når mannen som har tilstått trippeldrapet kan avhøres. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / SCANPIX Vis mer

Randi Rosenqvist, leder av Rettsmedisinsk kommisjon, er enig.

- Av ulike grunner får en gruppe psykotiske schizofrene for dårlig oppfølging i psykiatrien og noen av disse begår drap. På 50-tallet var disse pasientene på sykehus, nå skrives disse utilregnelige pasientene ut for raskt. Prisen samfunnet må betale for en politisk ideologi som sier «minimal tvang» er at noen uskyldige blir drept hvert år, sier hun.

NTB

 

 

PSYKISK SYK: Gjerningsmannen som drepte Ragna Elida Christensen (61) (bildet) fikk psykiatrisk oppfølging, understreker Universitetssykehuset i Nord-Norge.Foto: Trond Magne Henriksen
PSYKISK SYK: Gjerningsmannen som drepte Ragna Elida Christensen (61) (bildet) fikk psykiatrisk oppfølging, understreker Universitetssykehuset i Nord-Norge.Foto: Trond Magne Henriksen Vis mer