Den siste grensa

KOREA, Panmunjom (Dagbladet): De kan stå 50 cm fra hverandre, men får ikke snakke sammen. Krysser noen linja, blir de skutt. - Vi vokter frihetens siste grense, sier soldatene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En betonglinje skiller soldatene fra Nord-Korea og Sør-Korea langs grensa ved Panmunjom. Beredskapen er på topp. Ingen får nærme seg grenselinja før den fulle vaktstyrken er på plass.

Stridsklare

- Her kan noe skje når som helst. I forrige uke kom et fly over på nordkoreansk side, og det ble bråk. Forsoningsprosessen har ikke endret stemningen, den er kanskje mer fiendtlig enn før, sier majorgeneral Peter Hammarström. Han er sjef for overvåkingskommisjonen ved grensa.

Aggresjonen mot de amerikanske styrkene i Sør-Korea vises også i propagandaslagordene ved grensa i Nord-Korea. I åskanten kan man lese «USA dra hjem».

Grensa mellom Sør- og Nord-Korea er den siste grensa mellom kommunismen og Vesten, «kapitalismen».

Kan ennå snu

I dette klimaet ber president Kim Dae-jung om solskinn og forsoning. Fra presidentens allierte sies det at prosessen er godt i gang.

- Jeg kan ikke se at vi har kommet dit. Nordkoreanerne vil ikke ha noen fredsavtale, de vil ha penger. Jeg tror først på prosessen den dagen de er med på noe som ikke gir dem økonomisk gevinst, sier Hammarström.

- Det er delt ut en fredspris, men det er ingen fred her, konstaterer han.