Den siste hedersmann

Navn: Claus Helberg Alder: 81 Yrke: pensjonist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sist uke fikk Claus Helberg den litt underlige ære å bli tildelt minnemedaljen for oktoberrevolusjonens 80-årsjubileum, som eneste skandinav. Russerne møtte selv opp på ordfører Berit Stormoens kontor og overrakte ham kommunistenes heltemedalje.

Nå er ikke Helberg kommunist. Langt derifra. Hans navn vil alltid være festet til krigens mest berømte sabotasjeaksjon. I mars 1943 tok Helberg og en gruppe SOE-trenede Linge-karer seg ned fra vidda og sprengte tungtvannsproduksjonen på Vemork i Telemark i filler. Filmen «Kampen om tungtvannet» kom i 1948 og gikk sin seiersgang verden over. Nå lager BBC ny dokumentarfilm om Helberg. - De blir visst aldri ferdige med den gamle historien, lød Helbergs kommentar til Dagbladet da vi omtalte BBC-filmen sist vinter.

Helberg er en av de siste «store nordmenn», og en av de høyest dekorerte. Høyere, om mulig, rager bare «naboen» Gunnar Sønsteby, innehaver av vår øverste militære utmerkelse, Krigskorset med tre sverd samt britenes frihetsmedalje Distinguished Service Order.

I Helbergs oppvekstmiljø på Rjukan fantes det en lysende frihetsånd. Industristedet i fjellsprekken mellom Gaustatoppen og storvidda rekrutterte flere store motstandsfolk enn noen annen by i Norge. Helberg vil bifalle at vi nevner et lite knippe. Foruten «Kjakan», Knut Haugland, Arne Kjelstrup, Einar Skinnarland, Knut Lier-Hansen, Rolf Sørlie, Jens Anton Poulsson og Olav Skogen. Langt flere burde vært nevnt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer