Den siste hedersmann

Navn: Claus Helberg Alder: 81 Yrke: pensjonist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sist uke fikk Claus Helberg den litt underlige ære å bli tildelt minnemedaljen for oktoberrevolusjonens 80-årsjubileum, som eneste skandinav. Russerne møtte selv opp på ordfører Berit Stormoens kontor og overrakte ham kommunistenes heltemedalje.

Nå er ikke Helberg kommunist. Langt derifra. Hans navn vil alltid være festet til krigens mest berømte sabotasjeaksjon. I mars 1943 tok Helberg og en gruppe SOE-trenede Linge-karer seg ned fra vidda og sprengte tungtvannsproduksjonen på Vemork i Telemark i filler. Filmen «Kampen om tungtvannet» kom i 1948 og gikk sin seiersgang verden over. Nå lager BBC ny dokumentarfilm om Helberg. - De blir visst aldri ferdige med den gamle historien, lød Helbergs kommentar til Dagbladet da vi omtalte BBC-filmen sist vinter.

Helberg er en av de siste «store nordmenn», og en av de høyest dekorerte. Høyere, om mulig, rager bare «naboen» Gunnar Sønsteby, innehaver av vår øverste militære utmerkelse, Krigskorset med tre sverd samt britenes frihetsmedalje Distinguished Service Order.

I Helbergs oppvekstmiljø på Rjukan fantes det en lysende frihetsånd. Industristedet i fjellsprekken mellom Gaustatoppen og storvidda rekrutterte flere store motstandsfolk enn noen annen by i Norge. Helberg vil bifalle at vi nevner et lite knippe. Foruten «Kjakan», Knut Haugland, Arne Kjelstrup, Einar Skinnarland, Knut Lier-Hansen, Rolf Sørlie, Jens Anton Poulsson og Olav Skogen. Langt flere burde vært nevnt.

Som Sønsteby har Helberg holdt utallige foredrag for yngre slekter. Helst om friluftsliv og kunst. Helberg ble ansatt i Den Norske Turistforening i 1938, som ruteinspektør. I en mannsalder var han sjefinspektør for 18500 km løyper og et utall hytter. Fra 1979 ble han kronprinsesse Sonjas faste turledsager. Dronning Sonja og dronning Margrethe av Danmark var æresgjester da Helberg feiret sin 80-årsdag på Bristol i 1999.

Claus Helberg er en skrivende mann. Utallige er de DNT-årbøker han har hatt ansvaret for. I 1994 utga han praktverket «De første vandrerne», der han beskriver hvordan malerne Johannes Flintoe, Hans Gude og B.H. Keilhau møtte den ville og utilgjengelige fjellheimen for første gang. I Rjukanfjellene kan du fortsatt gå inn i Helbergs rike ved å besøke en av Turistforeningens stoltheter, Helberghytta.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer