Funnet død:

- Den siste i sin stamme

Mannen, som antas å ha vært den siste gjenlevende i sin urbefolkningsstamme i Amazonas, ble i forrige uke funnet død i en hengekøye.

ENSOM: Mannen har tilbrakt de siste 26 årene i fullstendig isolasjon. Reporter: Emma Dalen. Video: NTB. Vis mer
Publisert

Mannen, som har blitt regnet for å ha vært den siste gjenlevende personen i en urbefolkningsstamme i Amazonas, er nå død, melder blant andre The Guardian.

- Han var den siste i sin stamme, så det er enda en stamme som er utryddet - ikke forsvunnet, som noen mener, sier Sarah Shenker ved den globale bevegelsen for stammefolk - organisasjonen Survival International.

Mannen gikk under kallenavnet «Índio do Buraco», som kan oversettes til «urfolksmannen i hullet».

Navnet fikk han fordi han brukte det meste av tiden sin på å gjemme seg i hull han selv gravde fram i bakken.

Dypt inne i Amazonas, i den brasilianske Rondonia-staten, hadde mannen tilbrakt de siste 26 åra i fullstendig isolasjon, opplyser Survival International, ifølge CNN.

- Den siste i sin stamme

- Ingen utenforstående kjente til denne mannens navn, eller særlig mye om stammen hans, og med hans død er folkemordet på hans folk fullført. For dette var virkelig et folkemord, sier Fiona Watson i en melding på organisasjonens nettsider.

- Hans beste sjanse

I løpet av en periode på ti år, da stedet han bodde ble angrepet, og venner og familie ble drept, motsto han alle forsøk på å bli kontaktet, skriver The Guardian.

Han skal både ha laget feller og skutt piler mot dem som kom for nærme.

- Etter å ha gjennomgått grusomme massakrer og landinvasjoner, var det å avvise kontakt med utenforstående hans beste sjanse til å overleve, sier Sarah Shenker.

- Han stolte ikke på noen, fordi han hadde mange traumatiserende opplevelser med ikke-urfolk, sier Marcelo dos Santos, en pensjonert oppdagelsesreisende som fulgte med på ham for Funai, som er Brasils nasjonale urfolksstiftelse.

Obduseres

Mannen ble funnet av medlemmer av Funai den 23. august.

Han lå da død i en hengekøye i ei hytte, ifølge CNN.

Det var ingen tegn til kamp, vold eller tilstedeværelse av andre mennesker i området, og ifølge CNN døde mannen av naturlige årsaker.

Det føderale politiet vil likevel utføre en rettsmedisinsk undersøkelse av ham.

Den siste kjente videoen av mannen er fra 2018. Der ser man mannen hogge på et tre med et økseliknende verktøy.

Det ble da antatt at han var mellom 55 og 60 år gammel.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer