Den siste partisanhjelperen

Motstandskvinnen Ruth Hartviksen (93) ble sendt til tukthus i 1943. Hennes to brødre ble henrettet på bestialsk vis, noe som først ble oppdaget etter krigen.

Klarte ikke glede seg: Da freden kom 8. mai 1945, var Ruth Hartvigsen fra Berlevåg syk og kraftløs etter halvannet år i tukthus i Tyskland. 93-åringen er den siste gjenlevende av partisanhjelperne fra Finnmark.Foto: Ingun A. Mæhlum
Klarte ikke glede seg: Da freden kom 8. mai 1945, var Ruth Hartvigsen fra Berlevåg syk og kraftløs etter halvannet år i tukthus i Tyskland. 93-åringen er den siste gjenlevende av partisanhjelperne fra Finnmark.Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da freden kom, lå Ruth Hartviksen syk og avmagret på et improvisert lasarett i Katrineholm i Sverige. Hun tilhørte om lag 6000 norske fanger, som i krigens sluttfase var blitt reddet fra tyske tukthus, og Ruth var kommet til Sverige med de hvite bussene tre uker tidligere, 16. april 1945.

- Jeg husker godt frigjøringsdagen, sier Ruth, som i en alder av 93 år er den siste gjenlevende av partisanhjelperne fra Finnmark.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer