Klarte ikke glede seg: Da freden kom 8. mai 1945, var Ruth Hartvigsen fra Berlevåg syk og kraftløs etter halvannet år i tukthus i Tyskland. 93-åringen er den siste gjenlevende av partisanhjelperne fra Finnmark.Foto: Ingun A. Mæhlum
Klarte ikke glede seg: Da freden kom 8. mai 1945, var Ruth Hartvigsen fra Berlevåg syk og kraftløs etter halvannet år i tukthus i Tyskland. 93-åringen er den siste gjenlevende av partisanhjelperne fra Finnmark.Foto: Ingun A. MæhlumVis mer

Den siste partisanhjelperen

Motstandskvinnen Ruth Hartviksen (93) ble sendt til tukthus i 1943. Hennes to brødre ble henrettet på bestialsk vis, noe som først ble oppdaget etter krigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da freden kom, lå Ruth Hartviksen syk og avmagret på et improvisert lasarett i Katrineholm i Sverige. Hun tilhørte om lag 6000 norske fanger, som i krigens sluttfase var blitt reddet fra tyske tukthus, og Ruth var kommet til Sverige med de hvite bussene tre uker tidligere, 16. april 1945.

- Jeg husker godt frigjøringsdagen, sier Ruth, som i en alder av 93 år er den siste gjenlevende av partisanhjelperne fra Finnmark.

- Jeg var syk og kraftløs etter halvannet år i tukthus i Lübeck, Kottbus og Waldheim. Men vi kom oss til vinduene og så en stor gruppe svensker, som ropte hurra og viftet med norske flagg.

I nesten to år hadde hun sammen med sin familie og andre fra sivilbefolkningen bidratt til å holde en gruppe partisaner på Finnmarkskysten i live. En strøm av etterretninger om tyske flåtebevegelser var blitt telegrafert til Den røde hærs hovedkvarter i Murmansk fra en snøhule i havgapet, og de isolerte gårdene utenfor Berlevåg var blitt agentenes primære støttebase.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn