Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den siste proletar

Dag Terje Andersen Alder:42 Yrke:Stortingsrepresentant

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Dag Terje Andersen ble kjendis da han danset med Gro på landsmøtet i Arbeiderpartiet i 1990, men nå er han bydd opp til en helt annen dans. Tømmerhoggeren fra Lardal i Vestfold er satt til å lose regjeringens budsjettforslag gjennom Stortinget, og han risikerer å tråkke mange på tærne før den dansen er over. Han må passe sine egne tær også, for Fremskrittspartiet har ikke tenkt å følge takten, og Valgerd Svarstad Haugland er ute etter revansj.
  • Sjelden har en norsk regjering klart å gjøre så mange så misfornøyd på så kort tid som da Karl Eirik Schjøtt-Pedersen onsdag la fram forslaget til statsbudsjett. Hagen kalte det en avskjedssøknad, NHO kalte det en krigserklæring mot næringslivet, og sentrumspartiene avviste momsreduksjonen på kjøtt som utilstrekkelig. Den eneste som ikke hylte i Stortingets vandrehall var mannen som leder finanskomiteen og budsjettforhandlingene. Han vet nok at det blir vanskelig, men han vet også inderlig godt at de fleste politikere demper seg når de sitter med innstillingen foran seg. Og han er en god forhandler. Utholdende og seig fra mange år med motorsaga i skauen, men også lun og munter hvis det kan løse opp i en tilspisset situasjon.
  • Han ble kjendis over natta da avisene brakte bilder av Gro som danset med en tømmerhogger, men det var Haakon Lie som oppdaget at det ennå var en skogsarbeider igjen i partiet. Og Andersen gjorde kometkarriere fra ordførerjobben i Lardal til partisekretær på Youngstorget. På veien var han både personlig sekretær for Thorvald Stoltenberg og statssekretær i Sosialdepartementet.
  • Fire år etter ble han innkalt til møte med Thorbjørn Jagland. Han trodde de skulle drøfte regjeringskabalen, men ble selv bedt om å bli landbruksminister. Han sa ja og stortrivdes det året han var sjef for alle Norges bønder og skogeiere. Og de skogsarbeiderkollegene som ennå måtte være igjen. Han hadde nok en liten drøm om å få jobben tilbake under Stoltenberg, men han har ikke samlet på støttespillere i de partipolitiske korridorene. Han har aldri tilhørt noen fløy i partiet. Han er verken Stoltenbergs eller Jaglands mann, bare Arbeiderpartiets.
  • Og så har han aldri lagt av seg den folkelige beskjedenheten. Han går med tunge skritt på parketten og trives sjelden i fine selskaper. Han slapper best av på hytta etter en god dag med fiske eller jakt. Og nå er også høstjakta i gang i Stortinget.