Den siste republikaner

Navn: Trond Nordby Alder: 56 Yrke: Professor

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sist høst oppfordret Dagboka ham til å stå hardt på i sin forelesningsrekke over moderne norsk historie. Med landets kronprins på plass blant tilhørerne var dette republikanernes kanskje aller siste sjanse. Trond Nordby har i sannhet kvittert. For der selv SV har gitt opp sitt rituelle grunnlovsforslag om republikk, står historikeren og statsviteren fortsatt på barrikadene.

- Hva landets tronarving gir uttrykk for, skal være et resultat av folkemeningen og ikke av hva et knippe hoffreportere eller en kabinettssekretær sier han skal si, proklamerte Nordby i «Redaksjon 21». Og da han slo fast at debattdeltakerne var tre raddiser - Nordby, Anniken Huitfeldt og Se og Hørs Kjell Arne Totland - var programleder Knut Olsen mer fårete enn noensinne. Og provokatøren Nordby hadde fått debatten dit han ville.

Går det for lenge mellom hver gang han kan delta i en tilspisset diskusjon, blir nemlig mannen som skrev doktoravhandling på Venstres konsolidering, urolig, der han sitter på toppen av SV-bygget på Blindern. Selvsagt er Nordby republikaner og mener det han sier, som tidligere «KUL-er» (Kommunistisk Universitetslag) regner han seg fortsatt som kommunist, men det kan like gjerne være muligheten til å provosere som driver ham ut i diskusjon med ihuga forsvarere av overklassekultur og -makt.

Den selverklært forsagte bondestudent fra Grue drømte egentlig om å bli kunstmaler. Og tenkte så smått på å bli sjømann. Likevel begynte han å studere. Først kunst- og litteraturhistorie. Men med studentradikalismens inntog var det samfunnsfag for alle pengene på Blindern. Og Nordby tok hovedfag i historie. Etter hver fant den rastløse sjelen seg ikke helt til rette med fraværet av teori innen historieforskningen og endte i statsvitenskapen.

- Men jeg kunne like godt drevet med antropologi eller sosiologi, sier Nordby. Og begrunner det med at han ikke ønsker å bli sittende fast i altfor trange akademiske rammer. Han har i betydelig grad interessert seg for parlamentarismens rolle i vår tid og ga Stortinget gode råd i forbindelse med opprettelsen av åpne høringer.

Den pasjonerte fluefiskeren og fotballkeeperen (han var rundingsbøye hos Oslostudentenes Idrettslag i mange år) er gift med NRK-journalist Gro Holm. Han kjører stor Volvo og er bosatt på Bærums Verk, like ved slottet til kongen av Nordmarka, godseier Løvenskiold. Slik det sømmer seg en republikaner i vår tid.