Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den siste revejakten

Dronning Elizabeth II feirer i år femti år som Storbritannias regent. Jubileumsåret starter ikke slik hun kunne ønske seg. Med fokus på prins Harrys narkotikabruk og alkoholkonsum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FEBRUAR 1952 var en lykkelig prinsesse Elizabeth og hennes gemal Philip på ferie i Kenya med sine to små barn Charles og Anne. Om kvelden den 6. februar døde kong George VI i en alder av 56 år. Ønsket om å leve et tilnærmet normalt liv i noen år før pliktene som regent kallet, skulle ikke oppfylles for den da 25 år gamle prinsessen. 2. juni 1953 ble hun kronet i Westminster Abbey. Da var det Winston Churchill som bodde i Downing Street. Tony Blair er dronningens statsminister nummer ti i rekka, og var ikke engang født da Elizabeth II besteg tronen. USAs George W. Bush er den ellevte amerikanske presidenten under hennes tid som regent. Det gir et lite perspektiv på hvor lenge britene har levd med sin nåværende dronning.

DET ER NEPPE en eneste brite, uansett hva synet på monarkiet som institusjon måtte være, som vil unngå å preges av årets gulljubileum. I flere måneder, fra 1. mai og til begynnelsen av august, skal Elizabeth II reise rundt i sitt kongerike for å feire med folket.

Dronningen er kjent for å være svært kunnskapsrik, pliktoppfyllende og punktlig. Gjennom fem årtier har hun perfeksjonert evnen til å samtale om ethvert tema uten å bli politisk. Gemalen Philip, marineoffiseren hun giftet seg med i 1947, har Elizabeth selv beskrevet som klippen i sitt liv. Mange betrakter ham som en mann med en ganske røff personlighet. Prins Philip er også kjent for å være uheldig med sine ubetenksomme kommentarer. Likevel er han den eneste som virkelig kjenner britenes dronning, og han har alltid visst å holde seg det nødvendige skritt bak sin hustru i enhver offentlig sammenheng.

NÅR DET HAR VÆRT reist spørsmål ved dronningens evner, er det som mor og oppdrager. Fire barn som ikke er spesielt nær verken hverandre eller foreldrene. Tre av dem er skilt, eldstesønnen som en dag skal arve tronen har hatt sitt kjærlighetsliv brettet utover tabloidenes førstesider en rekke ganger. I en av verdens mest konservative institusjoner har ikke familielivet vært særlig mer vellykket enn i et vanlig hjem. Utroskap og krangling har også vært en del av Windsorenes liv. Nå har vi fått vite at fyll og narkotika også har vært et problem.

Seint fredag kveld i forrige uke ringte telefonen hjemme på kontoret hos prins Charles på Highgrove i Gloucestershire. Det var en av hans seniormedarbeidere i London som varslet at tabloidavisa News of the World hadde informasjon om prins Harrys rusmisbruk. Dette var lekkasjen de hadde fryktet skulle komme helt siden den unge prinsen besøkte en rehabiliteringsklinikk i London sist seinsommer.

Prins Charles hadde to valg: benekte eller samarbeide. Prinsen av Wales ble gjort oppmerksom på at avisa hadde en del informasjon som var ukorrekt. De hadde imidlertid også grunnlag for å trykke avsløringene om prins Harrys cannabisrøyking. Ifølge The Times var ikke prins Charles i tvil. Han beordret sin medarbeider til å samarbeide med avisa, slik at det som nå skulle trykkes om hans sønn, var korrekt.

DERMED VAR det et nytt kongerabalder i samtlige britiske medier. Om hvordan den unge prinsen, nummer tre i arverekka til tronen, har bedrevet det vi i norske hoffkretser kaller utagerende festing. 16 år gammel ble han introdusert for cannabis, og det rapporteres om at han har vært gjest på den lokale puben helt fra han var 15 år gammel. Han sjekket jenter med å spørre om de ville bli med hjem til slottet hans. «Club H», baren i kjelleren på Highgrove, har vært et yndet feststed for unge aristokrater og kongelige her på øyriket de siste par åra. Enkelte av dem allerede kjent for sin omgang med sterkere narkotika enn cannabis. De to prinsenes fetter Frederick Windsor er blant dem som har innrømmet bruk av kokain. Det samme har kameraten Tom Parker Bowles, sønnen til Camilla. Sistnevnte mer kjent som prins Charles' elskerinne gjennom ei årrekke.

DRONNING ELIZABETHskal ha blitt rasende da hun ble kjent med sønnesønnens cannabisbruk. Hun er sterk motstander av narkotika, og selv om hun er klar over at tidene har endret seg og at mange tenåringer eksperimenterer med dop, var det likevel sjokkerende for henne å finne ut at hennes eget barnebarn drev med det.

Prins Harry går i sitt femte år på den svært eksklusive privatskolen Eton. Her betaler rikfolk i underkant av 200000 kroner, eller 15000 pund, i året for at deres avkom skal få den beste skolegang. De er kjent for å være svært lite tolerante overfor narkotikabruk. Det sies nå at prins Harry har fått gult kort, og at han må finne seg i at det blir foretatt doptest i framtida. Om en tilfeldig urinprøve avslører at den unge rebellprinsen har spor av narkotika i kroppen, risikerer han å bli kastet ut.

Siden i fjor sommer skal han har justert rusvanene sine betraktelig. Han tar seg fremdeles en øl, men unngår overstadig drikking. Flørten med cannabis skal være fullstendig over. Den varte angivelig i to måneder sist sommer.

FORTSATT ER DET mye igjen av dronningens jubileumsår. Hun håper antakelig at det ikke blir et nytt «annus horribilis». Det var slik hun karakteriserte 1992, året da Charles og Diana ble separert. Prins Andrew og Sarah Ferguson maktet heller ikke å berge sitt ekteskap. I tillegg brant det på dronningens kjære Windsor Castle.

Et tiår seinere er det lite som tyder på at Elizabeth II har tenkt å gi fra seg tronen. Hun formulerte det slik i en tale til det britiske folk på sin 21. fødselsdag: «Jeg erklærer for dere at jeg skal vie hele mitt liv, om det blir kort eller langt, til deres tjeneste.»

Det har hun gjort. Og det vil hun fortsatt gjøre. Selv om mediene er ute på revejakt.

<B>FEIRES AV FOLKET:</B> I år feirer dronning Elizabeth II sitt femtiårsjubileum som monark. Det skal blant annet markeres med en fire dager lang folkefest i den første helga i juni.
Hele Norges coronakart