I RETTEN: Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) fortsetter i Borgarting lagmannsrett. Per Halsbog og Alf Martin Evensen (stående) er statsadvokatene i saken.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I RETTEN: Rettssaken mot 39-åringen som er tiltalt for å ha drept Kristin Juel Johannessen (12) fortsetter i Borgarting lagmannsrett. Per Halsbog og Alf Martin Evensen (stående) er statsadvokatene i saken. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Den siste som så Kristin i live ble redd da hun så mann langs veien like ved jenta. - Han var møkkete, lurvete og buskete

Vitner i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen som sannsynligvis var den siste bortsett fra gjerningsmannen som så Kristin Juel Johannessen (12) i live 12. august 1999 vitner i dag i Borgarting lagmannsrett.

Hun er nabo av Kristins familie, og var på vei hjem fra jobb i Sandefjord da hun så den 12 år gamle jenta syklende langs veien ved Kurud ca kl. 18.45.

DREPT: Kristin Juel Johannessen. Kristin forsvant da hun syklet for å bade i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept i et skogholt ved Mørk. 

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DREPT: Kristin Juel Johannessen. Kristin forsvant da hun syklet for å bade i Goksjøvannet i Hedrum utenfor Larvik. Samme kveld ble hun funnet kvalt og drept i et skogholt ved Mørk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Hun kom syklende mot meg. Hun hadde en hvit hjelm, og var veldig alvorlig.

- Kjente du henne godt? spør statsadvokat Alf Martin Evensen.

- Vi var naboer, og jeg så stadig Kristin. Jeg er ikke i tvil om at det var henne.

- Hva får deg til å si at hun var alvorlig?

- Jeg så det på ansiktet hennes. Det sitter spikra.

- Lurvete

Etter at hun passerte Kristin, så hun en mann.

- Han var møkkete, lurvete og buskete, og kikket veldig ned i grøftekanten. Jeg synes det var spesielt. Jeg tenkte at det ikke var en mann som var ute og gikk tur, sier hun.

Kvinnen så bare mannen bakfra, og så derfor ikke ansiktet hans. Men hun sier hun ble urolig, fordi hun fikk inntrykk av at Kristin kunne være redd.

- Jeg tenkte: Kan den mannen være farlig for Kristin?

- Jeg tenkte at jeg var nødt til å snu og kjøre etter Kristin for å sjekke at det gikk bra. Men jeg tenkte at det var å overreagere litt også, sier hun.

- Jeg angrer sånn på at jeg ikke kjørte tilbake.

Det er 1,6 km fra boligen til Kristins familie til Kurud. Avstanden fra Kurud til der hvor Kristin ble funnet drept, er ca 1,1 km.

LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård
LÅGENDALSMANNEN: 16. august 1999, 11 dager etter drapet, gikk politiet ut med denne etterlysningen av en mann som var observert på riksvei 40 på strekningen sørover Berganmoen til Kvelde den kvelden jenta ble drept. Tegning: Harald Nygård

Vis mer

- Likner litt

Hun sier mannen hun så likner litt på fantomtegningen som ble laget på bakgrunn av vitneobservasjonen til en kvinne som så en mann på Lågendalsveien samme ettermiddag.

- Ja, jeg vil vel si det. Jeg la merke til at han hadde kraftig hårvekst i bakhodet. Og jeg så at han var tettbygd og litt kraftig.

- Hva er forskjellen på Lågendalsmannen og det du så?

- Jeg mener han hadde t-skjorte og en mørkere bukse. Men jeg la ikke så veldig merke til det.

Hun sier at mannen hun så var helt lys, og at han ikke hadde rødlig hår, som på fantomtegningen.

Forsvarer Brynjar Meling konfronterte kvinnen med at hun i avhør i den første etterforskningen av mannen sa at mannen hun så ikke var identisk med «Lågendalsmannen», og kvinnen sier hun blant annet reagerte på at hårfargen var annerledes.