Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den siste store legenden

Haakon Lie ble 103 år gammel.

GIKK BORT I DAG: Arbeiderpartilegenden Haakon Lie er død, 103 år gammel. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX
GIKK BORT I DAG: Arbeiderpartilegenden Haakon Lie er død, 103 år gammel. Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Arbeiderparti- kjempen Haakon Lie sovnet inn på Oppsal sykehjem i Oslo i ettermiddag.

Haakon Lie ble født 22. september 1905 - den gang Oslo het Kristiania.

- Han var den siste store legenden, sier Haakon Lies biograf Hans Olav Lahlum til Dagbladet.no.

Les intervjuet med Haakon Lie på 100-årsdagen her.

Haakon Lie ble 103 år gammel.

NATO- og EF-tilhenger
Han ble partisekretær for Arbeiderpartiet i 1945, en maktposisjon han holdt helt frem til 69. Deretter ble han sekretær i Europabevegelsen fra 1970 til 73, og var medstifter til Arbeidernes Opplysningsforbund, hvor han var sekretær fra 1932 til 1940.

Som partisekretær var han også sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet fra 1945 til 1969.

ARBEIDERPARTILEGENDE: Haakon Lie avfotografert i 1967. Foto: SCANPIX
ARBEIDERPARTILEGENDE: Haakon Lie avfotografert i 1967. Foto: SCANPIX Vis mer

I 1945 var Lie med i den norske delegasjonen da FN ble dannet i San Francisco.

Lie ble særlig kjent for en uforsonlig linje mot kommunistene og venstresiden i Arbeiderpartiet, og hadde en sentral rolle i overvåkingen av de ytre venstremiljøene i Norge i etterkrigstiden.

Han var også en nøkkelfigur da Arbeiderpartiet og regjeringen gikk inn for medlemskap i NATO, og forble en ivrig tilhenger av NATO og EF - og av at Norge skulle ha nære sikkerhetspolitiske bånd til USA og Storbritannia.

Kjempet med Gerhardsen
Arbeiderpartikjempen havnet etterhvert i åpen strid med en annen partikjempe, landsfaderen Einar Gerhardsen. Den politiske uenigheten mellom de to toppet seg under Arbeiderpartiets landsmøte i 1967, der det ble oppgjør for åpen scene.

- Jeg skal knuse deg som ei lus, skal Lie ha ropt til Gerhardsen. Selv mente han seg feiltolket, og at ordene ikke falt slik historien har tegnet dem ned.

Ap-veteranen var i sine siste år flere ganger inne til observasjon på sykehus. Da han i ukene før jul i fjor ble lagt inn på Ullevål, sa datteren Karen Lie at hun var imponert over hvor lenge faren har klart seg hjemme på Ulvøya.

Aktiv til det siste
Hun sa videre at faren ønsket å bo der så lenge som mulig.

- Han er skrøpelig og litt rusten i maskineriet etter 103 år. Men vi håper på at dette går bra og at det ikke er noe dramatisk, sa Karen Lie til Dagbladet.

Helt til det siste var han politisk aktiv - om det så var fra sykesenga, som da statsminister Jens Stoltenberg og daværende partisekretær Martin Kolberg besøkte ham på sykeleiet.

Engasjement for de svakeste
I høst ga han også ut boka «Slik jeg ser det nå». Blant det som diskuteres er miljøtrusselen, klassekamp, Midtøsten-konflikten og hvordan vi best kan hjelpe samfunnets svakeste.

I lys av egne erfaringer tar Lie også opp alderdom, familieliv og vennskap, og hvordan det var å vokse opp i Kristiania på begynnelsen av 1900-tallet.

Boka gikk rett til topp på boklista over generell litteratur. Den ble ført i pennen av Hilde Harbo og Hans Olav Lahlum.

- Gledelig at vi fikk ha ham så lenge
- Han var den siste store legenden, sier biograf Hans Olav Lahlum til Dagbladet.no. Forfatteren kommer med en ny biografi om Lie til høsten.

- Han hadde vært med på mellomkrigstidens klassekamp, frigjøringskampen og den kalde krigen. Han var den siste som kunne vitne om denne tiden, sier Lahlum. Forfatteren besøkte Lie siste gang sist onsdag. Da var 103-åringen sterkt fysisk svekket.

- Det kom ikke som en overraskelse. Vi hadde en meninsgfull samtale, men han var så sterkt svekket fysisk at det kan ha kjentes som en lettelse, sier Lahlum. Han mener Norge nå har mistet et av de viktigste vitnene.

- Men samtidig er det gledelig at vi fikk ha denne personen så lenge, sier Lahlum.

Dagbladet.no kommer med mer.

STERKT FYSISK SVEKKET: Biograf Hans Olav Lahlum (t.h.) besøkte Haakon Lie sist onsdag. Da var Lie sterkt fysisk svekket. Her er Lie, Lahlum og medforfatter Hilde Harbo under Lies burdag i fjor. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
STERKT FYSISK SVEKKET: Biograf Hans Olav Lahlum (t.h.) besøkte Haakon Lie sist onsdag. Da var Lie sterkt fysisk svekket. Her er Lie, Lahlum og medforfatter Hilde Harbo under Lies burdag i fjor. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer
AKTIV: Haakon Lie var politisk engasjert til det siste. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
AKTIV: Haakon Lie var politisk engasjert til det siste. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer
BLE 103 ÅR GAMMEL: Martin Kolberg gratulerte Haakon Lie på 103-årsdagen i fjor. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX
BLE 103 ÅR GAMMEL: Martin Kolberg gratulerte Haakon Lie på 103-årsdagen i fjor. Foto: LISE ÅSERUD / SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!