Den siste telefonen

Du vet du kommer til å dø, og har kun tid til å ringe én av dine kjære. Ville du klart det? Og hadde du visst hva du ville sagt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette var spørsmål mange av de 2800 ofrene etter terrorangrepet måtte svarer på i løpet av noen hektiske minutter og sekunder for nesten et år siden. Angrepet fant sted samtidig som tusenvis startet arbeidsdagen i World Trade Center.

CNN har snakket med flere av de etterlatte som forteller om den siste telefonsamtalen de hadde med sine barn, ektefeller og søsken.

Moises Rivas (29) jobbet som kokk i en restaurant i toppetasjen av det nordre tårnet. Hans kone Elizabeth forteller at det var hennes datter og Moises stedatter som svarte på hans siste telefonsamtale før tårnet raste sammen.

- Jeg ringte Linda og sa: «Har Moises ringt?». Hun svarte: «Ja, mamma, han sa vi ikke skulle bekymre oss. Han har det bra.», sier Elizabeth Rivas.

Moises Rivas ringte ikke igjen, og alt kona satt igjen med var en andrehånds hilsen.

- Folk var sikkert i panikk og slet kanskje med å pust i all røyken, men likevel forsøkte han å ringe meg. Han ringte meg, sier enka.

- Hun var litt hysterisk

Melissa Harrington Hughes (31) var også sperret inne i et av tårnene. Ni minutter etter at det første flyet krasjet inn i World Trade Center ringte hun sin far.

- Hun var litt hysterisk og jeg forsto ikke hva hun snakket om og ba henne roe seg ned slik at jeg kunne hjelpe henne, sier Bob Harrington til CNN.

Samtidig som han hadde datteren på tråden, slo han på tv og fikk sitt livs sjokk. Likevel klarte han å beholde roen og ba Melissa finne nærmeste nødutgang-skilt.

- Jeg ba henne gå mot trappene og komme seg ut av bygningen så raskt som mulig. Jeg sa at jeg elsket henne og hun svarte: «I love you too, dad.» Hun ba meg også ringe Sean for å si hvor hun er og at hun elsker ham.

- Jeg vil bare si at jeg elsker deg

Tolv minutter seinere klarte Melissa å ringe nok en gang. Denne gangen ringte hun sin ektemann Sean, som ikke tok telefonen siden han sov i San Francisco.

- Sean, det er meg, begynner meldingen hun legger igjen på telefonsvareren.

- Jeg vil bare si at jeg elsker deg, og at jeg sitter fast i denne bygningen i New York. Det er mye røyk her og jeg vil bare si at jeg elsker deg, alltid, sa hun.

Faren ble sittende igjen med en forferdelig følelse, men var likevel en av de få som fikk sagt farvel.

- Da hun snakket med meg hadde hun panikk, men hun trodde hun kunne komme seg ut. I meldingen til Sean kan jeg imidlertid høre på stemmen hennes at hun har skjønt at hun kommer til å dø, sier Harrington.

Han sier han er glad han fikk pratet med henne, men at det likefullt er forferdelig å miste datteren.

- Vi er fanget i 107. etasje

Andre mottok meldinger fra de som var fanget i tårnene via nettet. Bill Kelly (30) sendte en epost klokka 9.23 lokal tid, etter at en sjef hadde sendt ham en melding med spørsmål om han var i live.

- Så lang. Vi er fanget i 107. etasje, men brannvesenet skal være like rundt hjørnet, skrev Kelly i meldingen.

Han søster, Colleen, sier hun ble besatt av meldingene broren skrev fra World Trade Center den morgenen.

- Jeg ville vite alt hva Bill kommuniserte i de minuttene. Jeg tror at det for meg ble lettere å akseptere at han døde og at han ikke lenger vil kommunisere med oss, sier hun til CNN.

- Plutselig ble samtalen brutt

Utenfor Washington var Flight 77 på vei mot Pentagon. Uten at kaprerne merket det, klarte passasjer Barbara Olson (45) å ringe til sin ektemann med en mobiltelefon. Først sa hun at flyet hadde blitt kapret.

- Vi beroliget hverandre med at flyet fortsatt var i lufta, sa ektemannen Ted Olson til CNN i desember i fjor.

De sa til hverandre at det kom til å gå bra.

- Vi vekslet mellom å snakke om følelsene vi hadde for hverandre og utveksle informasjon om det som skjedde. Plutselig ble telefonsamtalen brutt, sa Olson.

184 passasjerer, flyselskapansatte og Pentagon-ansatte døde i krasjet.

- De har en bombe

Et annet kapret fly, Flight 93, hadde også passasjerer som ringte sine kjære.

Mark Bingham (31) - en av de som forsøkte å ta kaprerne for å overta kontrollen over flyet - ringte moren for å si farvel.

- Han sa: «Jeg vil at du skal vite at jeg elsker deg, og at jeg ringer fra flyet. Vi har blitt kapret og det er tre menn som sier de har en bombe,» forteller moren Alica Hoglan.

Et kvarter seinere styrtet flyet i Pennsylvania. 40 passasjerer og ansatte i flyselskapet ble drept.

FORTVILER: Alice Hoglan (t.h.) sammen med sin søster, Candyce, mens de forsøker å forklare pressen hvordan den siste telefonsamtalen føltes.
ETT ÅR SIDEN: I morgen er det ett år siden terrorangrepet. Familiemedlemmer forteller nå om hvordan den siste telefonsamtalen med sine kjære var.
RINGTE MANNEN: Barbara Olson klarte å ringe ektemannen fra flyet.
SA DET KOM TIL Å GÅ BRA: Ted Olson forsøkte å berolige kona.