VÆR:I dag kommer årets første sommerstorm inn over Norge, og det er et uvær av det noe uvanlige slaget. Det skriver yr.no på sine hjemmesider. Foto: YR
VÆR:I dag kommer årets første sommerstorm inn over Norge, og det er et uvær av det noe uvanlige slaget. Det skriver yr.no på sine hjemmesider. Foto: YRVis mer

Den sjeldne og kraftige stormen lager «fjellbølger», og rammer uvanlige deler av landet

Kommer i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag kommer årets første sommerstorm inn over Norge, og det er et uvær av det noe uvanlige slaget. Det skriver yr.no på sine hjemmesider.

Vakthavende meteorolog, Vibeke Thyness, bekrefter overfor Dagbladet at det kan komme til å blåse godt mange steder hvor det vanligvis bare rusker litt i tretoppene.

20-25 meter per sekund Spesielt Hordaland og Rogaland vil få kjenne på vinden - opp mot 20-25 meter per sekund. Dette er uvanlig for denne årstiden.

- Vinden kommer over fjellet fra øst og slår ned på vestsiden. Dermed får vi det vi kaller «fjellbølger» der fjellet er med på å forsterke vinden. Det er varslet opp i liten storm i fjellet og også i indre utsatte fjordstrøk på vestlandet, sier hun.

- Det blir først og fremst sterke vindkast. Det er fjellene som gjør dette.

Østavind Bakgrunnen for det noe uvanlige været vi nå har i vente over store deler av Sør-Norge er et stort lavtrykk som ligger over Storbritannia. I utgangspunktet er ikke dette noe ekstraordinært, men lavtrykket beveger seg veldig sakte samtidig som det roterer.

Dermed får vi østavind som i seg selv ikke er hverdagskost.

- Det vanligste er jo vestavind, og at været vårt kommer derfra - at det passerer fra vest til øst. Tar man for seg et helt år vil 70 prosent av dagene by på vestavind, mens de resterende 30 prosentene har vind fra andre himmelretninger. Sånn sett er det litt uvanlig, sier Thyness.

- Den stormen som var i fjor sommer, Lena, var også en sånn situasjon. Det skjer fra tid til annen.

Luftetur De tidligere nevnte «fjellbølgene» fører altså til at det blir sterk vind i områder som ikke får dette til daglig. Det kan komme overraskende på noen og enhver.

- Jeg ser for meg at en trampoline som står uten feste i indre strøk av Rogaland og Hordaland fort kan være utsatt for en liten luftetur, sier Thyness.

Hun advarer også bilistene som skal ferdes over fjellovergangene i Sør-Norge utpå ettermiddagen og kvelden om å være forberedt på skikkelig ruskevær.

- Bilser som skal passere fjellet vil nok merke både vind og store mengder nedbør. Snøgrensa ligger på mellom 800 og 1000 meter, så på enkelte overganger må man også regne med at nedbøren kommer som snø.