Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den skabbete ulven var alfahannen i Østmarka

Påvist i DNA-analyse - bare ungene tilbake.

 ALFAHANNEN I ØSTMARKA:   DNA-analyser viser at den skabbete hannulv  som tirsdag formiddag ble avlivet i Enebakk i Akershus, var den såkalte alfahannen i Østmarka. Foto: Gunnleik Seierstad, Enebakk Avis.
ALFAHANNEN I ØSTMARKA: DNA-analyser viser at den skabbete hannulv som tirsdag formiddag ble avlivet i Enebakk i Akershus, var den såkalte alfahannen i Østmarka. Foto: Gunnleik Seierstad, Enebakk Avis. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den skabbplagede og syke ulven som ble avlivet i Enebakk i Akershus tirsdag, var den såkalte alfahannen i Østmarka, vise DNA-analysene.

Det var tre skoleelever som oppdaget ulven, som søkte inn mot bebyggelsen, blant annet under en låve.

Rundt halvparten av kroppen var uten pels, og det var små sår på halepartiet og andre steder på kroppen.

- DNA-analysen fra Rovdata viser at den avlivede ulven er lederhannen i Østmarka-reviret. Etter at tispen i Østmarka ble skutt i nødverge tidligere i høst, er det nå kun valpene igjen i reviret.

- På denne tiden av året vil ulvevalper være store nok til å klare seg selv, og disse valpene vil bli fulgt opp i den pågående ulveovervåkingen i regi av Skandulv og Statens naturoppsyn (SNO), sier seksjonssjef Knut Morten Vangen i Miljødirektoratet i en pressemelding.

Sjeldent hardt angrepet
- Det er ikke uvanlig at ulv er observert med skabb, men det er sjeldent å se et individ som er så hardt angrepet som denne. Ulven var dessuten veldig avmagret, og den vil bli undersøkt for å se om det er mer galt med den, sier Vangen til Dagbladet.

Vangen opplyser at forvaltningsmyndighetene ennå ikke er sikre på om det er to eller tre ulvunger i Østmarka i det foreldreløse kullet fra sist vår.

- Sporsnø framover kan bringe klarhet i det, sier Vangen.

Seks valper i samme kull
Et videoopptak fra et viltkamera 9. august i fjor viser to unger. Spor og andre observasjoner i Østmarka etter at snøen kom, gir indikasjoner på at det kan være tre.

- Stortingets mål om tre ynglinger i året i den såkalte ulvesonen ble oppfylt i fjor. I tillegg til kullet i Østmarka, kom det to kull nord i Hedmark. I Julussa i Åmot kommune er det registrert åtte ulver, hvorav trolig seks er fra samme kull i fjor. I Osdalen er det fire ulver. To eller tre av dem er valper fra sist vår.

Seks lisenser - seks skutt
Rovviltnemndene i region 4 (Oslo, Akershus og Østfold) og region 5 (Hedmark) ga i mai i fjor tillatelse til lisensjakt på i alt seks ulver i de fire fylkene.

Med avlivningen  av den syke alfahannen i Østmarka, er den sjette ulven skutt og lisensjakta dermed avsluttet.

To ulver er felt på lisensfelling (Rendalen og Stor-Elvdal kommune), en ulv er felt på skadefelling i Stange kommune og belastes lisensfellingskvoten, en ulv ble felt ulovlig, og Østmarka-tispen, mor til de gjenlevende valpene ble felt i nødverge for angrep på hund i Lørenskog i oktober.

Her kan du lese fakta om ulven.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media