Den skjulte litteratur

Skal forfattere være synlige, må tekstene deres på nett. For det er der vi andre er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På nettet ligger en ny nettside: www.shakespeare.clusty.com. Den er veldig enkel, nesten vakker. Går du dit kan du taste inn hvilket engelsk ord eller begrep du vil: murder, civilization, blood eller Norway - og en søkemotor vil gi deg sitatene til alt William Shakespeare noen gang skrev om temaet. Ønsker du å være mer spesifikk, kan du be om sitatene til en navngitt Shakespeare-skikkelse (Hamlet, Kong Lear, Falstaff), eller lete i et spesifikt stykke. Søkemotoren gir deg svarer på under et sekund. For oss håpløst selvopptatte kan vi raskt slå fast at Norway er hyppig nevnt (i Hamlet og Macbeth), det samme er Danmark - mens Shakespeare aldri nevnte Sverige, ikke en eneste gang.

Vil man være særere, kan man finne ut at Shakespeare brukte eple 16 ganger (hele tre av dem i Troll kan temmes), appelsin tre ganger, men han benyttet aldri «banan». Det er enkelt, det er lett, det er morsomt, og er du i beit for et Shakespeare-sitat til en bryllupstale finner du det her. Shakespeare er gjort tilgjengelig som levende referanse.Hvilket bringer oss til Norge og vår samtid. Uten å ha en definitiv statistikk, er tendensen at skjønnlitteraturen i stadig mindre grad siteres i aviser eller tidsskrifter. Tidligere var litterære tekster på en annen måte til sted, våre diktere var en felles referanse. I dag kommer sitatene langt oftere fra vår sakprosa, oftest fra annen journalistikk. Årsaken er like enkel som den er banal: Vårt viktigste arkiv, søke eller referansegrunnlag i dag er Internett. Og på nettet finner journalister faktatekster. Fiksjonen er knapt tilgjengelig. Vi tar oss ikke lengre tid til å bla i bøker fra bokhylla.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer