Den skjulte makteliten

Sten Helland forlot statsminister Jaglands varme favn. Tor Mikkel Wara tapte slaget om Frp's politikk og stakk fra sin læremester Carl I. Hagen. Nå tilhører de det definitive stjernelaget av samfunnspåvirkere. De driver fortsatt med politikk. Forskjellen er bare at de tjener bedre, har større makt- og at de nå skjuler sine spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I motsetning til informasjonsagenter flest har disse virkelig nådd inn i maktens korridorer. De setter mye prestisje inn på å forutse politiske beslutningsprosesser. Og med sin ballast fra politikken og nære samarbeid med ulike næringslivstopper er de også i stand til å tenke ut ny politikk.

Men første bud for dem i sin omgang med Norges maktelite er taushet. Blir deres rolle avdekket i en sak, har de - i egne øyne - gjort en dårlig jobb.

Stjernene

Dagbladet har gjennom et stort antall bakgrunnssamtaler kartlagt en ung og sterkt voksende bransje. Svært mange fusker i faget, men elitedivisjonen inneholder bare en håndfull byråer. Og innenfor disse byråene er det bare enkeltpersoner som har bygd seg opp en reell maktposisjon i det norske samfunnet.

En av dem som oftest nevnes i dette sjiktet er Thorbjørn Jaglands tidligere statssekretær og nærmeste rådgiver, Sten Helland. Han har på kort tid gjort en bemerkelsesverdig karriere og er i dag den store stjerna i Norges største informasjonsbyrå, GeelmuydenKiese (GK).
Rune Gerhardsen jobber også i GK, men han har ikke gjort karriere tilsvarende Hellands. Det har imidlertid Carl I. Hagens tidligere kronprins, Tor Mikkel Wara. Han er i elitedivisjonen av samfunnspåvirkere.

Godt betalt

Sten Helland og Tor Mikkel Wara er denne bransjens wonderboys.
De er næringslivstoppers fortrolige, de kjenner det politiske systemet og medieverdenen. Dette er grunnlaget for deres makt.

Og selv om de sier nei til oppdrag, «skal man ikke undervurdere pengenes betydning», som en sentral kilde sier det. Dagbladet har fått tilgang på et tilbud fra Tor Mikkel Wara til en kunde fra 1997, mens han ennå jobbet i GK. 60000- 80000 kroner er prisen for forundersøkelser og tiltaksplan. I tillegg kommer utlegg i forbindelse med at aktivitetene settes ut i livet. Det er lite som tyder på at han tar seg dårligere betalt nå.

Har makt

Selv om Sten Helland var statsministerens fortrolige rådgiver, vurderer han sin nåværende posisjon som minst like innflytelsesrik.

- Min opplevelse av å bli lyttet til som rådgiver har vært positiv. Både som statssekretær hos Jagland og for partiledelsen i Arbeiderpartiet. Og jeg har nok ikke noen mindre mulighet for å utøve innflytelse i dag enn jeg hadde tidligere. Jeg håper jeg gir kloke råd, og opplever da også ofte at rådene blir lyttet til, sier Helland til Dagbladet. Han understreker imidlertid at det ikke er et avgjørende poeng å ha innflytelse, men å gjøre en god jobb for sine kunder.

Helland vil ikke ut med hvem og hvor mange toppledere han er nær samtalepartner for. Men av et femtitalls kunder anslår han at vel ti av dem er på toppsjefnivå. Navn som nevnes i miljøet som Helland-kontakter er Orkla, Saga, Statkraft og Haakon-gruppen.

Hermansens fortrolige

Tor Mikkel Wara, i Madland og Wara, er Telenor-sjef Tormod Hermansens fortrolige sparringspartner. Wara jobber også for rederinteresser og Bryggeriforbundet. Jobben han gjorde for Gerhard Heiberg, skaffet ham et nytt kundeforhold. Hvor mange kunder han har i dette sjiktet, vil han ikke si.

- Det er noen jeg snakker med ofte. Andre bare én gang i året - på prosjektbasis.

- Har du makt?
- Formelt er jeg bare rådgiver. Min virksomhet er basert på å forstå politikk, men i konkretiseringen er jeg med å påvirke et resultat. På samme måte som en stortingsrepresentant har påvirkningskraft før voteringen i Stortinget.

- Har du mer makt nå enn som stortingsrepresentant?
- Jeg har mer makt enn de fleste stortingsrepresentanter. Men mindre makt enn dem som sitter i regjeringen, sier Wara. Heller ikke han er ubeskjeden når han skal vurdere egen evne til å forutse framtida.

- Det er ikke så veldig ofte jeg tar feil.