Baneheia-saken

Den skjulte rapporten: - Én gjerningsmann

Konklusjonen i rapporten om Baneheia-drapene var klar: Én gjerningsmann sto bak. Viggo Kristiansens advokat hevder politiet skjulte bevis som viser at hans klient er uskyldig.

- SKJULTE BEVIS: Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin mener politiet har skjult bevis. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
- SKJULTE BEVIS: Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin mener politiet har skjult bevis. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. Vis mer
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Mens Viggo Kristiansen venter på avgjørelsen om hvorvidt han får full rettsbehandling eller bare en frifinnelse fra statsadvokaten, jobbes det for fullt med Baneheia-saken på hans forsvarers kontor i Stavanger.

Advokat Arvid Sjødin har ingen plan om å overlate noe til tilfeldighetene, dersom saken om drapene på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) igjen skal føres for retten.

DREPT: Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble misbrukt og drept i Baneheia. Foto: Privat
DREPT: Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble misbrukt og drept i Baneheia. Foto: Privat Vis mer

Blant de dokumentene som nå trekkes fra i drapssaken fra mai 2000, ligger en gjerningsmannsprofil som ble laget med utgangspunkt i slik saken så ut de første ukene etter drapene.

«Dekket sannheten»

Konklusjonen der er klar: Det var én, ikke to gjerningsmenn som sto bak.

- Min oppfatning er at siden det var uttalt at det bare var én gjerningsmann, så passet ikke den inn i politiets etterforskning og deres verdensbilde.

- Jeg mener de skjulte bevis og dekket til sannheten, sier Sjødin til Dagbladet.

Mannen som laget gjerningsmannsprofilen, politiavdelingssjef Per Magne Iversen, avviser at profilen var noe annet enn en analyse.

Iversen mener profilen er fullstendig uinteressant for Baneheia-saken.

Profil-rapporten ble aldri brukt i rettssakene, hvor Kristiansen ble dømt sammen med Jan Helge Andersen. Ifølge Sjødin var det Kristiansens tidligere advokat, Sigurd Klomsæt, som til slutt fikk hentet fram igjen rapporten i 2010.

Hvor rapporten hadde vært de ti årene etter den ble skrevet, vet ikke Sjødin. Alt han vet, er at den ble funnet på en PC hos Kripos.

BANEHEIA-DRAPENE: - Det kan bare ha vært én gjerningsmann, sier Viggo Kristiansens forsvarer Arvid Sjødin. Reporter: Gunnar Hultgreen. Video: Audun Hageskal. Foto: Terje Bendiksby / NTB. Vis mer

«Juks med bevis»

- Det ble helt stille da vi ba om å få den. Sigurd Klomsæt kjørte til slutt opp til Kripos og ba om å få den utlevert. Da dukket den opp på en PC, forteller Sjødin i dag.

Gjerningsmannsprofilen i rapporten er laget ved hjelp av krimetterforskere, obdusenter, medisinere med flere. Advokat Sjødin mener den er et bevis for at hans klient er uskyldig, og stempler den manglende bruken av rapporten som juks.

DØMT: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Foto: Eivind Pedersen /Dagbadet
DØMT: Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Foto: Eivind Pedersen /Dagbadet Vis mer

- Funnene som ikke passet inn, måtte man bli kvitt. Så her har man fjernet et bevis som kunne talt mot domfellelse.

- Det er juks med bevis, sier Sjødin, som mener Viggo Kristiansen ble tatt inn i saken fordi politiet i Agder mente det måtte stå to personer bak drapene.

Rapporten

I profilarbeidet, som Dagbladet har fått innsyn i, beskrives oppdraget til profileringsgruppa detaljert. Rapporten omtaler hvem som har deltatt i arbeidet, og beskriver åstedsbefaring, funn på stedet samt flere møter mellom fagpersonell underveis i arbeidet.

«Det å velge to offer og være kun en gjerningsmann anses som høyrisiko atferd», heter det blant annet i rapporten, som lister opp 23 punkter i sin profilering, deriblant:

  • En gjerningsmann.
  • Er vant med å ferdes i naturen.
  • Høy grad av egenkontroll.
  • Er tilsynelatende normal, men opplever selv å være mislykket.
  • Kan virke snill og vennlig på overflata. Har trolig psykopatiske trekk.
  • Har tvangsmessige trekk.

«En gjerningsmann. Svært lik drapsmetode og seksuelle handlinger utført på jentene. I tillegg situasjonsspor på åstedet etter kun en person», heter det i rapporten.

FEIL: Tidligere Kripos-sjef, Knut Holen, mener det ikke er riktig at Viggo Kristiansen ble dømt for drapene i Baneheia. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen / Dagbladet TV Vis mer

Ord mot ord

Advokat Arvid Sjødin, som representerer Viggo Kristiansen mener etterforskningsledelsen bevisst har holdt rapporten unna.

- Rapporten ble fjernet fra saken, fordi den passet ikke inn, sier Arvid Sjødin til Dagbladet.

Det er en påstand tidligere politiinspektør og påtaleansvarlig i saken, Arne Pedersen, på det sterkeste avviser.

- Verken etterforskningsledelsen eller ledelsen i Kripos mottok noen gjerningsmannsprofil. Det ble heller ikke sluttført noen rapport fra gruppa som deltok i prøveprosjektet. Det har også kommisjonen lagt til grunn, fastslår Arne Pedersen.

«Irrelevant»

Ketil Haukaas, tidligere Kripos-sjef, og nå nestkommanderende i Kripos, sier gjerningsmannsprofilen var irrelevant, og ikke ble brukt i etterforskningen av Baneheia-drapene.

INGEN VERDI: Ketil Haukaas (kripos) mener gjerningsmannsprofilen som ble laget i Baneheia-saken er irrlevant og hadde ingen vedi for etterforskningen.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
INGEN VERDI: Ketil Haukaas (kripos) mener gjerningsmannsprofilen som ble laget i Baneheia-saken er irrlevant og hadde ingen vedi for etterforskningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Det var psykolog Brit Røisli, og politiavdelingssjefene Per Magne Iversen og Anders Frøysa, som laget gjerningsmannsprofilen. De tre var da ansatt ved Kripos.

Røisli vil ikke kommentere saken, og viser til at hun har taushetsplikt,

Anders Frøysa bekrefter at det ble laget en gjerningsmannsprofil, og gitt til etterforskningsledelsen i Kristiansand.

- Det var en analyse, og ikke noe annet. Hva som har skjedd seinere, vet jeg ikke, sier Frøysa.

LETTET: Viggo Kristiansens bror, Trond Kristiansen, om gjenopptakelsen av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Øystein Andersen Vis mer

«Bare en analyse»

Politiavdelingssjef Per Magne Iversen ledet arbeidet med gjerningsmannsprofiler på Kripos i flere år.

- Vi laget en gjerningsmannsprofil. Det var bare en analyse, og ikke noe annet. Profilen har ingenting i saken å gjøre, og slike analyser er bare et arbeidsverktøy for etterforskningsledelsen. Vår rapport var ikke noe bevis, og har ingenting med saken å gjøre, sier han.

Den pensjonerte politiavdelingssjefen var også med på selve etterforskningen av drapene i Baneheia, som kriminaltekniker.

- Jeg er forundret over at jeg ikke er blitt avhørt om Baneheia-saken av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker, sier Iversen.

- Hadde gjerningsmannsprofilen dere utarbeidet noen verdi for Baneheia-saken?

- Nei. Profilen har ikke noe i saken å gjøre. Den ble laget som et arbeidsverktøy, og ikke noe annet. Vår konklusjon var også feil. Gjerningsmannsprofilen som vi laget hadde og har ingen verdi i Baneheia-saken, sier Iversen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer