Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farida-saken i retten for fjerde gang

- Den skråsikkerheten i det siste vedtaket er noe av det verste jeg har sett. Helt uforståelig

Afghanistan-ekspert Kai Eide gikk hardt ut mot Utlendingsnemndas vedtak om at Farida og familien må være i Afghanistan.

STADIG VERRE: Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har ikke vært verre enn i 2001, ifølge Afghanistan-kjenneren Kai Eide, som mener det internasjonale samfunnet er enige om akkurat det. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STADIG VERRE: Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har ikke vært verre enn i 2001, ifølge Afghanistan-kjenneren Kai Eide, som mener det internasjonale samfunnet er enige om akkurat det. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig som meldingene om et bombeangrep i Kabul i går, med minst 50 drepte, vitnet Afghanistan-kjenner Kai Eide om sikkerhetssituasjonen i landet. Eides oppgave var nettopp å gi et bilde av sikkerheten, på vegne av saksøkerne, Farida og hennes foreldre.

- Ingen kan betvile at sikkerhetsituasjonen i dag er verre enn den noen gang har vært siden 2001, sier Eide.

Opprørt

Nettopp sikkerhetssituasjonen er en viktig faktor i Farida-saken. I det siste UNE-vedtaket fra mai, står det at UNE anser sikkerhetssituasjonen i Kabul og i Jaghuri, familiens hjemdistrikt, som å være «varig og stabil».

- UNE vurderte sikkerhetssituasjonen fra 2011 til mai 2018 for Jaghuri ut fra et bredt spekter kilder, i tråd med Høyesteretts dom. I samsvar med EMDs praksis mente UNE at familien også kunne oppholde seg i Kabul. Vi vil belyse UNEs vurderinger i kommende vitneførsel, sier advokat Jenny Sandvig i Regjeringsadvokaten.

Kai Eide lar seg opprøre av det han kaller «UNEs skråsikkerhet» når det gjelder sikkerhetsvurderingen, som han omtaler som «relativt spent, stabil».

- Jeg reagerer når jeg ser på UNEs vurderinger. Det eksisterer en skråsikkerhet som det overhode ikke finnes grunnlag for. Var det UNEs nemndleder som manglet informasjon? Var det Landinfo? Man må kunne unnskylde at det ikke finnes kunnskap, men det betyr ikke at det ikke skjedde, sier Eide og utdyper:

LIV I HELVETE: I snart fire år har Farida vært inne i en liten leilighet i Kabul og gjort lekser på norsk. - Et helvete, sier hun sjøl. Foto: Privat
LIV I HELVETE: I snart fire år har Farida vært inne i en liten leilighet i Kabul og gjort lekser på norsk. - Et helvete, sier hun sjøl. Foto: Privat Vis mer

- Den skråsikkerheten i det siste vedtaket er noe av det verste jeg har sett. Helt uforståelig.

- Barnets beste

Eide mener den norske stat ikke bør sende barn til Afghanistan på grunn av den svært dårlige sikkerhetssituasjonen.

- Folk går jo i basarene å kjøper mat. De må jo det. Men jeg må få si at det ikke er noe sted jeg ville sende barn tilbake. Og med statens tillatelse: Det er jo noe som heter barnekonvensjonen. Å kunne si at retur til Kabul er til barnets beste, da er man etter min mening på ville veier, sier Eide idet nyhetsmeldingen om selvmordsangrepet i Kabul tikket inn.

Regjeringsadvokatens advokat, Jenny Sandvig, mener det «ikke er riktig når NOAS' styreleder Eide sier at man etter barnekonvensjonen skal vurdere at det er til barnets beste med internflukt i Kabul».

- Høyesterett avviste dette standpunktet da NOAS hevdet det i 2015. Barnets beste er et grunnleggende, men ikke avgjørende hensyn, sier Sandvig.

- Bor i helvete

Tidligere i går vitnet også 12-årige Farida og foreldrene, via skype. Farida startet som følger: «Hei, jeg heter Farida og jeg bor i et helvete». På flytende norsk pratet 12-årige Farida i full fart om hvor mye hun savner vennene og livet på Dokka.

- Nå er jeg stengt inne i et helvete som jeg ikke kommer meg ut av, sier hun, og forklarer at lydene som høres i bakgrunnen kommer fra helikoptre like ved.

Blir du redd når du hører slike lyder? Lurer familiens advokat, Arild Humlen.

- Ja, jeg blir redd og begynner å gråte. Av og til gråter jeg så mye, sier Farida.

Flytende norsk

Det er ikke mulig å høre at 12-åringen ikke alltid har bodd i Norge. Så prater hun ifølge seg sjøl også bare norsk og litt engelsk.

- Jeg er ikke vant til Afghanistan, men vant med Norge. Jeg savner livet jeg hadde før. Mine venner, skolen... Kan jeg få det tilbake? Spør jenta i retten.

Dommer Kim Heger lurer på om Farida har pratet med slektninger eller andre i Afghanistan, hvorpå Farida svarer nei.

- Jeg prater bare med mamma og pappa og læreren min. Og med vennene mine. Da begynner jeg nesten å gråte, fordi jeg savner dem, sier Farida, og ber om å få si en ting før vitneutsagnet hennes er over:

- Jeg håper bare at rettferdigheten vil komme på plass, sier hun og takker for seg.

Saken i Oslo tingrett varer ut denne uka. To uker etter faller dommen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!