SANK: Her ligger «Kolskaya» ved land nær Murmansk i November i fjor. I natt sank den i Okhotskhavet. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrei Pronin/Files
SANK: Her ligger «Kolskaya» ved land nær Murmansk i November i fjor. I natt sank den i Okhotskhavet. Foto: SCANPIX/REUTERS/Andrei Pronin/FilesVis mer

- Den skulle aldri ha blitt tauet i slikt vær

Oljerigg med 67 om bord sank i Okhotskhavet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt var det kraftig vind og 17 minusgrader da oljeplattformen «Kolskaya» ble tauet av en båt, det var sannsynligvis disse forholdene som gjorde at riggen kantret og sank.

Etterforskere sier nå at det var et brudd på sikkerhetsrutinene at oljerigggen i det hele tatt ble tauet i slikt vær, melder Russia Today.

«Kolskaya» sank på tjue minutter, noe som gjorde at de 67 som var om bord ikke hadde tid til å gjennomføre evakueringsrutinene.

- Vi har funnet flytende overlevingsdrakter og redningsbåter i vannet der riggen gikk ned, det tyder på at arbeiderne ikke hadde tid til å få på seg draktene og komme seg i båtene, sier Veniamin Ivanytsjov, som koordinerte redningsarbeidet, til Russia Today.

14 av de 67 som var om bord var passasjerer, de andre var arbeidere.

Redningsarbeidet var komplisert, fordi at det ble mørkt i leteområdet, og det tok ikke lang tid før redningsmannskapet avsluttet letingen etter dem som fremdeles var savnet.

Det er bekreftet at fire er omkommet, mens 14 ble reddet fra riggen før den sank, de andre av de 67 er savnet.

- Ventilene ble ødelagt av is og bølger, og fartøyet begynte å ta inn vann, sier en talsmann for den regionale kriseberedskapen, ifølge NTB.

Kolskaja-riggen som tilhører det russiske leteselskapet Arktikmorneftegazrazvedka, ble tauet fra halvøya Kamtsjatka og var 200 kilometer fra land da ulykken skjedde søndag.