- Den smarteste gutten i klassen

Vennene til den drapsiktede 20-åringen sier han kunne ha blitt hva han ville. Nå er elektrolærlingen siktet for drap på venninnen Dereka Maria Mikula (16).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SON (Dagbladet): En 14-åring sitter på bakerste rad i klasserommet på Såner ungdomsskole. Han trekker opp en softgun og peker på lærerinnen. Hun frykter at det er en ekte pistol og tilkaller skolens ledelse.

Seks år seinere er den samme gutten siktet for drap på 16 år Dereka Maria Mikula.

Medfødt hjertefeil

Gutten blir tatt ut av klassen og sendt til det som blir kalt «Bruket», 50 meter fra den ordinære skolen. På «Bruket», som er en spesialklasse, er kommunens såkalte verstinger samlet. Moren tar med seg de to sønnene og flytter til Son tidlig på 90-tallet. Den siktede har en medfødt hjertefeil og kan ikke være med når de andre spiller fotball. Han står på sidelinja. Kameratene forteller at han hevder seg ved å bli en tøffing mot lærere og medelever. Likevel er han en kvikk gutt som følger med på hva som skjer i samfunnet.

- Han kunne blitt alt og var helt klart den smarteste gutten i klassen. Likevel gikk det så galt, sier kameraten.

Han reiser kritikk mot politi, politikere, lærere og foreldre som ikke har tatt ungdomsmiljøet i Son på alvor. Kameraten klarte å komme seg ut av det belastede miljøet for ett år siden.

- Narkotikapolitiet kjørte meg inn i et skogholt. De ville vite alt om den drapssiktede. I tillegg sa de at jeg burde holde meg borte fra han og miljøet, sier kameraten.

Det var tydelig at politiet hadde full oversikt, men det skjedde aldri noe. I dag er han lykkelig over at han fulgte politiets råd.

Kanner med druesprit

Kameraten må tenne seg en røyk før han forteller videre:

- Den drapssiktede hadde sommerjobb på en av butikkene i bygda. Her rappet han og en kamerat røyk og øl for over 300000 kroner. De solgte varene videre og fikk raske penger i lomma. Forholdet ble aldri anmeldt fordi det ble gjort en avtale om tilbakebetaling, hevder kameraten.

De rapper en bil fra et budbilfirma, en Ford Courier. I bilen sitter alle kameratene da politiet får øye på dem. Ungdommene forsøker å stikke av, men ferden stopper i et tre. Saken blir henlagt, fordi skadene blir betalt av foreldre og firmaet anmelder ikke forholdet.

I 15-årsalderen har de en kamerat som alltid er alene hjemme. Her samles vennegjengen nesten hver dag. Ungdommene kjøper kannevis med druesprit. Om sommeren slåss de mot ungdommer fra Moss.

- Ungdomsklubben er bra, men det er merkelig at den bare holder oppe om vinteren. Om sommeren er den stengt. Det er på denne årstida at all slåssingen mot andre ungdomsgjenger er på det verste, sier en annen gutt i miljøet.

De er stolte av dansemiljøet i bygda, men at det er mange som ikke liker å danse. De blir hengende på «gatehjørnet».

Jobbet med moren

20-åringen var elev ved Såner ungdomsskole, samme skole som Dereka gikk på. Deretter flyttet han til Ås, hvor han tok svakstrømlinja ved Ås videregående skole. I ungdomstida jobbet han i en kolonialforretning i Son - sammen med moren.

- Dette er en tragisk sak for alle. Jeg kjenner både familien til Dereka og familien til siktede, sier daglig leder for dagligvarebutikken.

2. august 2002 blir siktede ansatt som lærling i et stort elektrofirma på Oslos østkant. Arbeidskolleger snakker varmt om ham.

Klokka 14.45 på tirsdag blir han pågrepet og siktet for drapet på Dereka Maria Mikula.

Ingen vet med sikkerhet hva som skjedde den dramatiske natta i Storgata 10 i Son sentrum for to uker siden. Dereka Maria Mikula var på en privatfest sammen med venner. Utpå kvelden går de til Brevik Kro og gatekjøkken i Son. Ved 22-tida blir Dereka og venninnene kjørt hjem av venner.

- Ingenting unormalt

- De var i godt humør og det var ingenting unormalt. Jeg slapp dem av utenfor Storgata 10, sier sjåføren av bilen.

Dereka tar farvel med venninnene rundt midnatt. Hun slår på TV-en og setter seg trolig i stua.

Klokka 00.30 ringer det på mobiltelefonen hennes. I tre minutter snakker hun med sin jevnaldrende kjæreste. De avtaler en ny samtale lørdag formiddag.

Samtidig sitter den siktede 20-åringen på utestedet Café Oliven, bare et steinkast unna. Han er ifølge venner i godt humør - og han drikker jevnt.

Ved 00.30-tida tar han opp mobiltelefonen og ringer Dereka.

Ved stengetid starter en diskusjon om nachspiel, men ifølge vitner blir det en diskusjon som ender med at 20-åringen og et par venner begynner å gå hjemover. Noen minutter før 03.00 tar han farvel med vennene, og begynner å gå oppover veien mot huset der Dereka bodde. 20-åringen visste at Dereka var alene hjemme. Ifølge siktedes egen forklaring ringer han på døra. Dereka har trolig ikke lagt seg. Ifølge 20-åringen blir han sluppet inn i kjelleretasjen.

- Han sier at han hadde et vennskapelig møte med avdøde, og han har gitt en detaljert forklaring om dette. Men fra et gitt tidspunkt husker han ikke noe. Han kan derfor ikke si noe om en eventuell drapshandling, sier 20-åringens forsvarer, advokat Bjørn Haugen.

Politiet jobber ut fra en teori om at 20-åringen og Dereka begynner å krangle, og at hun kaster ham ut av huset. Deretter knuser han trolig baderomsvinduet, svinger seg inn og angriper 16-åringen som fortsatt befinner seg i stua.

Ifølge politiet blir Dereka drept med gjentatte slag mot hodet. Hun blir funnet delvis avkledd. Inne i huset er minst tre rom endevendt. Funn på åstedet tyder på at Dereka har kjempet for livet mot overfallsmannen.

Satt ofte barnevakt

Politiet jobber ut fra teorien om at drapet kan være seksuelt motivert, selv om det på åstedet ikke er funnet tydelige spor etter dette.

Dagbladet har snakket med en rekke venner av 20-åringen og Dereka Maria Mikula. De bekrefter at de to var venner.

Drapssiktede satt ofte barnevakt sammen med Dereka, da hun passet sin yngre søster. Flere venner mener 20-åringen var betatt av den populære danseinstruktøren.

Siktede og Dereka var i samme omgangskrets. De møtte hverandre på fest og på tilstelninger i det lille ungdomsmiljøet.

Anmeldt tre ganger

20-åringen har ikke hatt mange faste kjærester. Flere venner hevder overfor Dagbladet at han likte jenter som var yngre enn ham.

- Han var mer frampå overfor jentene enn oss andre i gjengen.

20-åringen er anmeldt tre ganger, blant annet for seksuell omgang med ei 14 år gammel jente. Han er imidlertid aldri straffedømt.

Smyger seg ut

Før 20-åringen forlater huset grytidlig lørdag morgen, har han lagt igjen DNA-spor og satt fingeravtrykk inne i huset. DNA-sporene, som trolig er blod, blir funnet like i nærheten av den drepte. Det skal også være funnet blod på knust glass. Kriminalteknikerne har funnet 20-åringens fingeravtrykk en rekke steder, blant annet på pyntegjenstander som politiet tror er drapsvåpnene.

Om morgenen lørdag 16. mars er det stille i Son. 20-åringen smyger seg ubemerket ut av huset. Han starter på en et par kilometers gåtur hjemover.

Venner forklarer til Dagbladet at han virket helt normal i dagene etterpå. Han blir som vanlig observert i nærheten av spilleautomatene i sentrum, og han deltar også i sorgarbeidet. Han blir i tillegg avhørt av politiet.

20-åringen går som vanlig på jobb. Først 11 dager etter drapet mener politiet at de har drapsmannen.

VARETEKT: Her blir den siktede 20-åringen ført inn i Moss fengsel etter å ha blitt varetektsfengslet i fire uker.
ÅSTEDET: Dereka Maria Mikula ble funnet drept i stua i tomannsboligen i Storgata 10 i Son sentrum for to uker siden.