Den snille advokaten

Navn: Hans Stenberg-Nilsen Alder: 69 Yrke: Høyesterettsadvokat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Stenberg-Nilsen er lavmælt og høflig, og så imøtekommende og vennlig at hvis det ikke var for den svarte kappa, ville ingen tro han var advokat. Men han er altså regnet for å være en av landets fremste forsvarsadvokater og er fast forsvarer i Høyesterett. Ja, han er til og med fast forsvarer for Dagbladet når vi en sjelden gang går over streken. Nå er han på banen i Viksveen-saken der han representerer Stavanger Aftenblad mot overvåkingspolitiets ransaking og beslag på avisas Brussel-kontor.

Og da kan han være så høflig og vennlig han vil for POT. De vet at han også er ganske bestemt, og han lar seg ikke lett avfeie med «hensynet til rikets sikkerhet». Han var den første advokaten som ble leder for Kontrollutvalget for overvåkingstjenesten, og en av de første i den stillingen som faktisk fant grunn til å kritisere dem for noe som helst. Og han følte det kanskje en smule urettferdig da Lund-kommisjonen kritiserte også ham for å ha vært for lemfeldig.

Stenberg-Nilsen ble hentet inn for å styrke tilliten til Kontrollutvalget som i alle år hadde vært underlagt bare høyesterettsdommere. Og han inngir tillit. Reflektert og solid og en anerkjent jurist, men kanskje litt grå i skranken. Vi rettsreferenter kunne ha ønsket oss flere spissformuleringer, men Stenberg-Nilsen snakker til retten og er mest opptatt av holdbare juridiske argumenter. I Høyesterett er heller ikke spill for galleriet særlig populært. Til gjengjeld har han «Høyesteretts øre» som en tidligere justitiarius uttalte. De lytter når han prosederer. For en fyllekjører eller for en mangemillionær med Økokrim på nakken. Stenberg-Nilsen har vært fast forsvarer i Høyesterett siden 1972 og tar de sakene som kommer.

Han har en imponerende cv. Han var formann i Den Norske Advokatforening da de avskaffet tittelen høyesterettsadvokat. Men det var altså bare for dem som ikke hadde fått avlagt prøven , som man sier i de kretser. Så han beholdt den selv og har sittet som leder og medlem i et utall utvalg og råd. Det er ofte skjebnen til dyktige og pliktoppfyllende mennesker. Han er president i Bekkestua Rotaryklubb og formann i den eksklusive fagforeningen FFH, Faste Forsvarere i Høyesterett. Den har fire medlemmer og lokale lønnsforhandlinger. Som vel foregår i sømmelige former.

Hjemme er han en bokorm. Men når det er så kaldt at advokatene må gå med hendene i sine egne lommer, tar han på seg vanter og går på ski.