- Den snilleste terroristen jeg har møtt

Slik skal Daniel Boyd (39) ha lurt naboene til å tro at han levde et fredelig forstadsliv.

DEN SNILLE TERRORISTEN: Bak disse veggene skal Daniel Patrick Boyd ha planlagt terroraksjoner. Her er en FBI-etterforsker på vei inn i huset hans i Willow Spring, Nord-Carolina. Foto: AP Photo/News & Observer, Chris Seward/SCANPIX
DEN SNILLE TERRORISTEN: Bak disse veggene skal Daniel Patrick Boyd ha planlagt terroraksjoner. Her er en FBI-etterforsker på vei inn i huset hans i Willow Spring, Nord-Carolina. Foto: AP Photo/News & Observer, Chris Seward/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han vokste opp i en fredelig forstad til Washington DC, og som sønn av en marineinfanterist og fotballspiller på laget til T.C. Williams High School, var det lite som tydet på at Daniel Patrick Boyd (39) skulle bli terrorist.

Nå er han pågrepet og mistenkt for å ha gitt terrortrening til sine to sønner, Zakariya og Dylan, og fire andre unge menn.

Naboer og venner av familien sliter med å forstå hva som har skjedd.

- Hvis han er en terrorist, så er han den snilleste terroristen jeg har møtt i mitt liv, sier Charles Casale (46) til nyhetsbyrået AP.

Vantro
Casale er nabo av familien i Raleigh i Nord-Carolina. Boyd, hans to sønner og de fire andre ble denne uka pågrepet av FBI, siktet for å ha planlagt terroraksjoner, drap og kidnappinger.

Det framgår ikke av intervjuet hvor mange terrorister Casale har møtt i sitt liv. Naboens språklige bilde er uansett ett av flere eksempler på at naboer og venner snakker varmt om mannen FBI kaller terrorgruppas leder.

- Hvis det viser seg at de er terrorister, så vil jeg være den mest sjokkerte personen i verden. Jeg tror det er sju uskyldige personer som sitter fengslet, sier Jeremy Kuhn (20), en annen nabo.

FREDELIG: Med unntak av årene i Pakistan og Afghanistan har Daniel Boyd hele sitt liv levd et tilsynelatende fredelig og stille forstadsliv. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX
FREDELIG: Med unntak av årene i Pakistan og Afghanistan har Daniel Boyd hele sitt liv levd et tilsynelatende fredelig og stille forstadsliv. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX Vis mer

FBI mener Boyds gruppe, som skal involvere en åttende person som befinner seg i Pakistan, i løpet av de siste tre årene har reist utenlands, kjøpt våpen og drevet militærtrening for å forberede seg på terroraksjoner.

Konverterte på 80-tallet
Ifølge etterforskerne skal Boyd ha blitt opptrent i jihad, såkalt hellig krig, i Pakistan. Han dro så tilbake til Nord-Carolina, der han skal ha samlet medlemmer til den lille grupperingen.

Ifølge avisa The Washington Post går Boyds vei fra forstaden Alexandria til Afghanistan via stefaren William Saddler. Han var advokat i Washington og en troende muslim.

På 80-tallet konverterte Boyd selv til islam, og etter videregående dro han til Pakistan og Afghanistan for å støtte mujahedinen mot den sovjetiske invasjonen, som nærmet seg slutten.

I denne perioden fra 1989 til 1992 gjennomgikk Boyd militærtrening i terroristleire, heter det i siktelsen.

I 1991 ble Boyd og broren arrestert i Peshawar i Pakistan. Der måtte Boyd kjempe flere måneder i retten. I den uvanlige rettssaken ble Boyd og broren til slutt dømt av en islamsk domstol for bankran og dømt til å miste høyre hånd og venstre fot.

TERRORTATT: Hysen Sherifi er en av de sju arresterte. Han er mistenkt for å ha planlagt terror i Kosovo, Jordan og på Gazastripen. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX
TERRORTATT: Hysen Sherifi er en av de sju arresterte. Han er mistenkt for å ha planlagt terror i Kosovo, Jordan og på Gazastripen. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX Vis mer

En ankedomstol forkastet imidlertid denne dommen. Deretter returnerte Boyd og ungdomskjæresten Sabrina til USA, der de stiftet familie i et fredelig hjørne av Nord-Carolina.

Kjøkkenhage og patriot
I et hus, verdsatt til en million kroner, levde Boyd et tilsynelatende helt vanlig forstadsliv.

Han hadde kjøkkenhage og kjørte rundt i en brun pickup med klistremerket «Support Our Troops». Opp i gjennom årene delte han både hagetips og fiskeråd med naboene.

For to år siden døde hans tredje sønn, Luqman, i en bilulykke. Noen år tidligere hadde Boyds byggefirma gått konkurs.

I perioder hadde Boyd deltatt i fredagsbønnen i Jamaat Ibad Ar-Rahman-moskeen, den største i Durham.

TERRORTATT: Ziyad Yaghi ble også pågrepet denne uka. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX
TERRORTATT: Ziyad Yaghi ble også pågrepet denne uka. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX Vis mer

Brøt med moské
Men Boyd og familien brøt med menigheten på grunn av hans strenge tolkning av islam, skriver Washington Post.

Det siste året skal Boyd ha arrangert bønnemøter i familiens hjem, fordi han var frustrert over at moskeene i området var for liberale.

Boyds kone forsvarer ham og sønnene.

- Vi tror rettferdigheten vil seire. Vi er ordentlige folk som bryr oss om andre mennesker, sier moren i en uttalelse.

TERRORMISTENKT: Mohammad Omar Aly Hassan, en av de Boyd skal ha konspirert med. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX
TERRORMISTENKT: Mohammad Omar Aly Hassan, en av de Boyd skal ha konspirert med. Foto: REUTERS/Wake County City/SCANPIX Vis mer