- Den som bryter løfter er dum

Du får lovfestet rett til barnehage. Men ingen straffes hvis løftet brytes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell la i dag fram et lovforslag der alle får lovfestet rett til barnehageplass.

Barn som fyller ett år innen utgangen av august vil ha rett til barnehageplass fra august samme år. Men får du barn i september, risikerer du å måtte vente til neste august, når barnet ditt er 1 år og 11 måneder. 

Ikke bestemt noen straff 

- Det stemmer. Men dette er jo et minstekrav. De aller fleste barn vil få barnehageplass i løpet av året, lenge før de er 1 år og 11 måneder, sier Solhjell til Dagbladet.no.

Hvis du ikke får plass kan du klage. Men det er ikke er lagt opp til noen straff mot kommunene som ikke oppfyller kravet.

- Den lovfestede retten er først og fremst en beskjed til kommunene om at de nå må sørge for full barnehagedekning.

Men kommunene kan ikke trylle fram plasser. Du kan ikke akkurat troppe opp i en barnehage og levere ungen. Men hvis man kan, kan det kan jo være lurt å planlegge graviditeten slik at barna blir født rundt sommeren.

Solhjell la forslaget fram i Sognsveien barnehage i Oslo. Dagbladet.no spurte dem om hva det betyr at man lover noe.

- Den som bryter løfter er dum

- Det betyr at man sier noe man mener at man absolutt skal gjøre det, sier seksåringen Mathilde.

Barna er enige om at det er veldig dårlig gjort å ikke holde det man lover. Når vi spør om man er snill eller dum hvis man bryter løfter er de unisont enige:
- Da er man dum, sier fem år gamle Iselin.

- Regjeringen har brutt alle løfter

Det er først og fremst de store byene som fortsatt har lange køer. Oslo og Bergen ligger spesielt dårlig an. Byråd Torger Ødegaard, som er ansvarlig for barnehagesektoren i Oslo mener dette er ren symbolpolitikk fra regjeringens side.

- Det blir ikke én eneste ny barnehageplass i Norge av at man lovfester denne retten. Kommunene gjør alt de kan og står på hver eneste dag for å oppnå full dekning, sier han til Dagbladet.no.

Han mener regjeringen har løpt fra alle løftene de har kommet med om barnehagepolitikken.

- De lovte full dekning i 2007 - det brøt de. Finansministeren lovte at hun skulle gå av hvis de ikke oppfylte løftet - det har hun ikke gjort. I tillegg har de brutt løftet om å innføre makspris, det går isteden i flere etapper. Det ser pent ut på papiret, men de bryter jo alle løfter de kommer med.

Bygger 4000 plasser i år

Oslo har hatt den kraftigste befolkninsveksten på hundre år og halvparten av befolkingsveksten i Norge var i hovedstaden. Det mener Ødegaard er den viktigste årsaken til at Oslo ikke har full dekning ennå.

- Vi bygde 3000 plasser i fjor og kommer til å bygge 4000 plasser i år. Byggingen skal også gjøres sikkert og ordentlig. I tillegg sier statsministeren og andre i regjeringen at de fullfinansierer kommunenes utbygging. Det er ikke sant. Det er for eksempel dyrere for Oslo å kjøpe tomter og dette har ikke regjeringen tatt høyde for i sine overføringer. Hvis de ønsker en rettferdig fordeling av midlene, må Oslo få mer for å ha råd til like mye som andre kommuner der kostnadene er langt lavere, sier byråden.

• Lovforslaget skal behandles i Stortinget før det er endelig vedtatt, men det er ingenting som tyder på at regjeringen, som er i flertall, ikke får vedtatt loven.

<B>ALLE BARNA VAR ENIGE:</B> Det er viktig å holde løfter.
IVRIG TILHENGER: - Nasjonal og internasjonal forskning viser at barnehage gir barn en god start i livet og forsprang på skolen, sier kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell til Dagbladet.no.