Den som graver en...

Navn: Alf R. Jacobsen Alder: 50 Yrke: Gravejournalist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Brennpunkt»-redaksjonen i NRK har i løpet av de siste ni dagene skapt flere førstesider i norsk presse enn det en middels god nyhetsreporter klarer i løpet av et år. Først kom det famøse SND-lånet til et selskap med LOs nestleder Jan Balstad som styreformann, og sist tirsdag kom historien om at Jens Stoltenberg tidlig i 90-åra var oppført med eget dekknavn i KGB. Det er også relativt sjelden at en utgave av «Brennpunkt» går upåaktet hen. Programmet har for lengst etablert seg som uavhengig vaktbikkje som ikke bare bjeffer, men som også med jevne mellomrom finner et bein å bite i.

Det er finnmarkingen og gneldrebikkja Alf R. Jacobsen som har skapt programmet. Mange vil si han er Norges fremste undersøkende journalist, og han er uten tvil den mest utholdende, hardtslående og produktive. Han har nese for en god sak og utholdenhet til å bringe den fram i dagen. Og han bruker de dramaturgiske muligheter fjernsynet gir. Det har vært programmer med mer tv-dramatikk enn avsløringer, men det hender vel at også aviser er flinkere med titler og layout enn med nyhetene. Han har dessuten klart overgangen fra avis til fjernsyn i godt voksen alder. Det er ikke alle forunt.

Du setter deg ikke ned ved Jacobsens bord i kantina eller på restaurant for en koseprat. Han innbyr liksom ikke til omgjengelig vrøvl. Selv om han er finnmarking og har vrøvlet en god del opp gjennom en broket karriere. Han er liksom ustoppelig på jobb og ustoppelig opptatt av sak. Det er som om han er redd for hva som vil skje hvis han skulle tillate seg å hoppe ut av rollen som gravejournalist en halv times tid.

Det er også derfor det er blitt utallige avsløringer gjennom åra. Og et tjuetall bøker. Dokumentarer og kriminalbøker faller liksom ut av skjorteermet, men skjønnlitterære «Tango Bacalao» falt nylig også ut av innkjøpsordningen på grunn av svakt språk. Men han sier selv at han får tåle en på kjeften når han har så mange baller i lufta samtidig.

Han kommer fra et pietistisk hjem i Hammerfest og begynte som lærling i Finnmark Dagblad så fort han hadde fått artium. Men det var i Oslo han kjempet seg fram i journalistikkens førstedivisjon. Han gikk gjennom en skilsmisse og atskillige nedturer på veien, og føler nok at han har gitt ganske mye for den posisjonen han har i dag. Han setter ikke sitt lys under ei skjeppe. Han kan virke både arrogant og selvsikker, men tryggheten finner han nok best hjemme på Ekeberg med kona Tove Thorsen Røv.