IKKE REDD: Sønnen til imamen Nehmat Ali Shah åpnet døra for den skadde faren. Han er ikke redd for hva som vil skje i tida framover.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE REDD: Sønnen til imamen Nehmat Ali Shah åpnet døra for den skadde faren. Han er ikke redd for hva som vil skje i tida framover. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Den som har gjort dette, var ute etter å drepe ham. Dette var ikke noe skremmeopplegg

Sønnen til imam Nehmat Ali Shah har hørt lite om moskébråket de siste åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Like etter klokka 23 mandag kveld ringte det på døra hjemme hos familien Shah. Det var på dette tidspunktet imam Nehmat Ali Shah alltid kom hjem fra kveldsbønnen fra Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat, Norges største moské.

Denne kvelden kom han hjem blodig og hardt skadd, etter å ha blitt angrepet med kniv like utenfor ytterdøra på familiens hjem. Sønnen Jawad Haider (28 i dag) åpnet døra for den 57 år gamle faren.

- Han var stukket i hofta, armen og rispet i ansiktet. Vi kjørte i full hast på en ulovlig snarvei. Jeg tror vi var på legevakta på ett minutt, sier han.

Blodflekker i bilen Dagbladet møter Haider i bilpleieanlegget familien eier og driver på i et parkeringshus på Grønland. Han har ikke sovet på to døgn. I garasjen står en blå bil Haider brukte på å frakte faren til legevakta. I passasjersetet bak sjåføren er det en stor blodflekk som så vidt har rukket å tørke.

- Den som har gjort dette, var ute etter å drepe ham. Dette var ikke noe skremmeopplegg, men jeg kan ikke skjønne hvorfor noen vil gå etter en fredelig mann på nesten 60 år, sier Haider.

Konfliktfylt Politiet understreket i går at de ikke vet hva som er motivet for det de etterforsker som drapsforsøket, men utelukker ikke hatkriminalitet

Men det har vært en innbitt konflikt i moskeen som går tilbake til midten av 2000-tallet. Politiet sier de kjenner denne godt og at de holder alle muligheter åpne.

Etter en slåsskamp ved og inne i moskeen i 2005, ble to menn ekskludert fra menigheten. I eksklusjonen het det, ifølge en dom fra Oslo tingrett i 2006:

«Bakgrunnen for denne ekskluderingen er gjentatte episoder med bråk, bruk av vold  og trusler mot styret, medlemmer av organisasjonen og imamen, som er ansatt i organisasjonen.»

HER SKJEDDE DET: Her, like utenfor ytterdøre i blokka der familien bor, ble faren overfalt og knivstukket. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HER SKJEDDE DET: Her, like utenfor ytterdøre i blokka der familien bor, ble faren overfalt og knivstukket. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Bak lå en konflikt og maktkamp mellom to slekter. Den ene siden ønsket blant annet å hente en ny imam fra Pakistan, uten at de vant fram.

Slagsmål med kniver og køller Konflikten eskalerte 3. mars 2006. I 15.30-tida oppstod det en slåsskamp utenfor moskeens gamle lokaler, som ligger like ved de nye. Seinere samme dag stormet mellom fem og ti personer moskeen med blant annet kniver og køller, og gikk til angrep på flere personer som satt i bønn.

Seks personer ble skadet. Fire menn ble i 2008 dømt for å ha stått bak.

- Jeg kjenner jo godt til konflikten, men har ikke hørt noe eller sett noe siden 2006. Jeg tror pappa har forsøkt å skjerme oss, men jeg utelukker ikke at angrepet har noe med det å gjøre. Det kan også ha en sammenheng med da det var et avskåret grisehode utenfor moskeen, sier Haider, og viser til hendelsen i fjor - som ble anmeldt som trusler.

Vakter under bønn Konflikten har blusset opp med ujevne mellomrom siden. Styreleder ved moskeen, Ghulam Sharwar, bekreftet i går overfor Dagbladet at de blant annet har hatt vakter under fredagsbønnen i moskeen.

Fire menn har de siste årene fått besøksforbud mot imam Shah.

I 2007 og 2011 ble en mann som nå er i 50-åra ilagt besøksforbud mot imamen.

- Dette er lenge siden. Jeg har ikke lenger noe med imamen eller moskeen å gjøre, sier norskpakistaneren til Dagbladet.
Ønsker ikke hevn Haider sier han har fått rundt 2-300 telefoner etter angrepet på faren. Allerede tolv timer etter angrepet var faren ute av sykehuset, og i går var han oppreist. Han møtte rundt 150 støttespillere utenfor familiens hjem i går ettermiddag og flere kom da Dagbladet var til stede seint i går kveld.

- Mange ringer og er provoserte. De sier de vil ta hevn på vegne av pappa, som har mye respekt i det muslimske miljøet. Jeg sier de må be for at han blir bra. Hevn hjelper ingenting, all jobben nå er opp til politiet, sier Haider.

KJØRTE FAREN: Jawad Haider kjørte selv faren til legevakta. I bilen de brukte er det en stor blodflekk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KJØRTE FAREN: Jawad Haider kjørte selv faren til legevakta. I bilen de brukte er det en stor blodflekk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
FORSØKT DREPT: Imam Nehmat Ali Shah ved Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat ble forsøkt drept mandag kveld.Foto: Heiko Junge / SCANPIX
FORSØKT DREPT: Imam Nehmat Ali Shah ved Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat ble forsøkt drept mandag kveld.Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer