Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den som ikke endrer seg etter alvorlig sykdom, er følelsesløs

Hadde han bodd i Amerika, ville han sannsynligvis vært guvernør. I Norge er han nestleder i minipartiet Venstre, og hans ambisjon er å få plass i Oslo bystyre ved valget neste høst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olaf Thommessen er høy og mørk i mer enn en forstand, han er vittig, avvæpnende og posør. Når den kvinnelige fotografen retter kameraet mot ham og spør: «kan du se på meg?», svarer han:

- Jeg vil gjerne se på deg. Nå ser jeg på deg. Ser du meg?

Kvinner bak i lokalet stanser et øyeblikk.

Stedet er Bakkekroa på Smestad, angivelig Thommessens stamsted. Dit har han innkalt stort og smått av medier i og rundt hovedstaden for å fortelle at han nå er «spilleklar, men ikke skadefri» og at han fra i dag tar opp jobben som Venstre-nestleder etter et års alvorlig sykdom.

Thommessen overlevde mirakuløst et alvorlig hjerneslag-tilfelle under en joggetur i Nordmarka 19. september i fjor. En drosjesjåfør som var på rett sted til rett tid fikk tilkalt en ambulanse, og slik berget han livet.

- Jeg husker ingen ting fra de første fire ukene. Jeg skal ha vært oppe, snakket og slått vitser, men denne tiden er slettet fra min hukommelse. Men fra hukommelsens første oppvåkning er det bare positive ting å fortelle. Fremragende pleie, gode opptreningsmuligheter, fine mennesker. Jeg har egentlig bare positive ting å fortelle fra Ullevål sykehus og Sundaas sykehus, kanskje med unntak av at jeg en dag plutselig fikk øye på den tidligere Frp-representanten Øystein Hedstrøm på gangen. Han er styremedlem i Helse Øst. Det ga meg noe å tenke på, sier Thommessen.

Han er imidlertid meget tilbakeholden med å fortelle om hvordan sykdommen har påvirket samlivet med kona, superkjendisen Vendela Kirsebom Thommessen og deres to små døtre.

- Det var lenge usikkert om sykdommen ville endre mitt liv totalt, og denne usikkerheten var sikkert tyngre å bære for mine barn og for kona, enn det var for meg. Den syke får pleie og omsorg, men deres nærmeste får jo ikke det. De må greie seg på egen hånd på den lange og tunge reisen.

TILBAKE PÅ STAMSTEDET: Venstre-nestleder Olaf Thommessen på Bakkekroa på Smestad, hvor han har kalt inn media for å fortelle at han er på vei tilbake til livet og politikken. Alle foto: HANS ARNE VEDLOG
TILBAKE PÅ STAMSTEDET: Venstre-nestleder Olaf Thommessen på Bakkekroa på Smestad, hvor han har kalt inn media for å fortelle at han er på vei tilbake til livet og politikken. Alle foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Hvordan tok ungene det?

- Det snakker jeg ikke gjerne om. Men jeg vil nevne at de var tilstede da jeg kom ut av respiratoren, og det var ikke noen god idé, sier Thommessen, som heller vil fortelle om daglige joggeturer i skog, opptreningsøkter, borgerlønn, innvandringspolitikk og sosialt engasjement.

- Er du blitt en klokere mann det siste året?`

- Mange vil hevde at jeg aldri har vært spesielt klok. Men går du gjennom en slik sykdomsepidode uten å endre deg, er du følelsesløs.

- Med hånden på hjertet, tror du at din sykdomshistorie kan være til hjelp når du nå bygger politisk karriere?

- Nei, jeg driver ikke med slike spekulasjoner. Men det er klart sykdomsperioden har utvidet mitt perspektiv. Ikke at jeg ønsker å bli yoga-lærer eller slike ting, men en langvarig sykdom får deg til å reflektere over livet i sin alminnelighet. Jeg har ved et par anledninger nevnt at jeg plutselig så livet i et «hamster-perspektiv», at vi mennesket i altfor stor grad er opptatt av å løpe etter rask gevinst og å tilfredsstille det øyeblikkelige begjær. For eksempel har jeg tenkt endel på at jeg faktisk ble økonom, jeg som ikke er interessert i penger. Mens hovedinteressen har hele tiden vært samfunnsvitenskap og politikk.

- Men nå er du tilbake for fullt som Venstre-nestleder. Hva slags glede vil partileder Lars Sponheim ha av å ha deg med på laget?

- Det må du spørre ham om. Sponheim er en mann med et klart fokus kombinert med bred politisk erfaring og innsikt. Jeg har lært mye av ham.

image: - Den som ikke endrer seg etter alvorlig sykdom, er følelsesløs

- Hva brenner du for?

- Jeg pleier å si at vi ikke bare skal tingene riktig, vi skal også gjøre de riktige tingene. Og for meg handler det om noen meget sentrale spørsmål. Jeg er ikke så forferdelig opptatt av at alle sammen skal få det litt bedre, men at noen skal få det mye bedre. Da tenker jeg på 10.000-vis av barn som vokser opp i familier som bare overlever på sosialstønad, de som lever under fattigdomsgrensen. De som sliter.

- Eller, like viktig, å gjøre noe med de store innvandrings- og integreringsspørsmålene. De neste 100 årene vil dreie seg migrasjon i meget stor målestokk. Vi kan ikke lenger late som om dette ikke angår oss når døde afrikanske flyktninger skyller inn på strendene i våre ferieparadiser på Grand Canaria eller i Spania.

- Og minst like viktig, klimaendringene. Sentrale ting som jeg brenner for. Om 100 år blir vi målt på hvordan vi forholdt oss til disse spørsmålene. Vi må slutte å dunke hverandre i hodet og minne hverandre på hva de sa for 10 år siden. Vi må begynne på tenke store tanker.

- Er det derfor det er så viktig for deg å få plass i Oslo bystyre?

- Oslo er Norges hovedstad og landets største by. Bystyret er et mini-storting som arbeider med svært viktige spørsmål.

- Er du leder-kandidat når Sponheim takker av?

- Om jeg er kandidat? Jeg er jo nestleder. Når du driver med politikk handler det om å være disponibel dersom partiet ønsker ditt bidrag. Men for egen del handler det nå først og fremst om å bli valgt inn i Oslo bystyre.

- Du var døden nær for et år siden. Tenker du mye på livet etter døden?

- Nei. Jeg har konsentrert meg om å tenke på livet før døden.