Den som kaster den siste stein

Den iranske kvinnen Mokarrameh (43) ble ikke steinet forleden. Kanskje blir hun hengt i stedet for å ha hatt sex med den hun var glad i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOVEDVEIEN fra Teheran til Europa går gjennom landbrukssenteret Takestan helt nordvest i Iran. Det ligger en bomstasjon ved veien rett utenfor byen med tydelig internasjonal skilting bak en gedigen klassisk statue av en lysegrønn drueklase. Skiltene og statuen binder vår tid til eldgamle kultursymboler, men kjører du heller mot byen tar du steget fra noe du kan forstå og rett inn i vanviddet. For en plass der inne ble det denne uka gravd to grøfter på kirkegården Beshest Zahra. Dybden på den ene grøfta var nøye tilpasset Mokarrameh. Etter forskriftene skulle den rekke henne til brystet.

I denne grøfta skulle hun blitt senket ned torsdag med armene surret stramt til kroppen for å steines i hjel fordi hun en gang for mer enn 11 år siden hadde samleie og fikk et barn med en gift mann.

DET VAR ungen som visstnok brakte henne i ulykka.

Ifølge artikkel 83 i iransk straffelov kan steining brukes i utroskap mellom en gift kvine og en gift mann, men selve utroskapen må enten innrømmes fire ganger av den anklagede, bli bekreftet av et øyenvitne eller være basert på dommerens trygghet om at dette virkelig har skjedd.

Her var barnet bekreftelsen.

Mens du feirer midtsommerkvelden, feirer iransk lovgivning at det å gi liv skal straffes med døden.

MOKARRAMEH EBRAHIMI er foreløpig en kvinne uten bilde. At hennes skjebne i det hele tatt ble kjent kommer til å koste noen dyrt.

Iranske advokater og journalister har de siste åra stadig mer åpent kritisert brudd på nasjonale menneskerettigheter, og nå strammes kulturkampen under landets religiøse leder Ayatholla Ali Khamenei seg til. Det rammer bokstavelig talt åtte kvinner og en mann som venter på å bli steinet for utroskap.

INTERNASJONALT PRESS: I løpet av de siste åra har Iran vært gjenstand for internasjonalt press for å oppgi steining som straffemetode. Dette bildet viser en demonstrasjon utenfor EU-parlamentet i Brussel for tre år siden. Foto: AP/Scanpix
INTERNASJONALT PRESS: I løpet av de siste åra har Iran vært gjenstand for internasjonalt press for å oppgi steining som straffemetode. Dette bildet viser en demonstrasjon utenfor EU-parlamentet i Brussel for tre år siden. Foto: AP/Scanpix Vis mer

I fjor vår var de flere i den køen, men kjæresteparet Mahboubeh M. og Abbas H. ble en maimorgen vasket og stelt etter islamsk begravelsestradisjon, svøpt i likklede og begravd levende i sine to grøfter. Mahboubeh ble senket til brysthøyde rett under skulderne, mens Abbas ble stående fast i grøfta til livet slik skikken er for dømte menn.

Så fikk mengden begynne å kaste. Mennene der var plukket ut fra Revolusjonsgarden, og området rundt grøftene på en kirkegård i Mashhad var avsperret for å holde avstraffelsen skjult.

GARDISTENE BRUKTE de minste steinene først. Slik tok straffen lengre tid.

På torsdag var det dommeren fra Avdeling 1 i Takestans kriminaldomstol som skulle ha kastet den første stein. Han kom ikke så langt. Timer før Mokarrameh skulle svøpes inn, opplyste de iranske myndighetene at straffen var omgjort til hengning. Det skjedde muligens på grunn av det sterke internasjonale presset.

Dermed skal Mokarrameh i stedet henges for utroskap sammen med ungens far. I rettsdokumentene er han til og med uten navn.

FOR UTROSKAP på iransk har som regel bare én part. Mennene blir glemt, tilgitt eller kan betale seg ut. Det er kvinnene som må stå til rette. Firebarnsmoren Kobra Najjar er en annen som venter på dødsdom ved steining. Hun har allerede sittet sju år i fengsel for angivelig medvirkning til mordet på eks-mannen, mens dødsdommen knytter seg til selve utroskapen. Dette uansett om Kobra ble tvunget ut i prostitusjon av sin egen mann for å skaffe penger til hans heroinmisbruk og at forbindelsen mellom henne og drapet bare var et sukk til en av kundene om at «hun ønsket ham død».

FOR DEM som ønsker at den siste stein er kastet, går det an å gjøre noe. Etter at de iranske advokatene i fjor systematisk oppsøkte ofrene for utroskapsdommene, er flere saker blitt omgjort. Rett før nyttår ble en kvinne frigitt, mens en annen fikk døden ved steining forandret til 99 piskeslag.

Nå synes rettspraksisen å strammes inn igjen. Om det skyldes en fundamentalistisk motreaksjon eller ren posisjonering i det iranske politiske spillet, virker ganske fjernt ved de to nye grøftekantene i Takestan. Den som likevel kaster den siste steinen der, krysser alle grenser for menneskelighet.

•Amnesty Norge er med i presset for å få omgjort Mokarramehs straff. Du kan bidra på opprop.no. På PetitionOnline.com er Stop Stoning Forever. Begge henvender seg til iranske myndigheter.

<B>STEINING:</B> For ni år siden ble et videoopptak smuglet ut av Iran. Opptaket viser offentlig steining.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer