Den som ler sist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tenk deg å bo i et hus som lager og lagrer mesteparten av energien du trenger til oppvarming og strøm. Når du i tillegg kan lade opp bilen din ved å stikke en kontakt i veggen, er framtidsdrømmen om ren energi og god levestandard nesten komplett. Og det behøver ikke være en fantasi som dyrkes av miljøromantikere og livsfjerne teoretikere. Ikke hvis politikerne snart kan enes om at Norge har et fantastisk godt utgangspunkt for å bli et foregangsland i kampen mot klimaendringene. Norge har institusjonene, teknologien og økonomien til å sette i gang kursendringen fra fossil til fornybar energi. Det handler rett og slett om å handle. Meterhøye bunker med utredninger, stortingsmeldinger, betenkninger og rapporter peker alle i en retning tross uenighet om virkemidler: Utslipp av klimagasser må radikalt ned hvis vi skal stoppe den akselererende farten global oppvarmingen har fått. Internasjonale og vitenskapelige rapporter kan ikke lenger avvises som dommedagsprofetier.

Bellona-leder Frederic Hauge er klinkende klar. Klimafornektere er uinteressante for miljøorganisasjonen. Den misjoneringen er over. Bellona tenker først og fremst på virkemidler og praktiske løsninger, og har nå laget sin egen stortingsmelding. «Bellonameldingen (2008-2009) Norges helhetlige klimaplan» ble i går lagt fram for politikere, næringsliv og andre involverte og interesserte. Planens svar på hvordan Norge kan bli et foregangsland i kampen mot klimaendringene er svært kort sagt å ta i bruk 54 ulike virkemidler. Gjør vi det kan vi få et karbonnegativt samfunn innen 2050. Så enkelt og så vanskelig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer