- Den som sparker noen i ansiktet, må vite at det kan være dødelig.

- Det var et sjokk å oppleve at rå, blind vold kan ramme en av mine nærmeste. De som begår slike handlinger, bør vite at det er ikke er stor avstand mellom liv og død. Det går bra med Anders. Men den som sparker noen i ansiktet, må vite at det kan være dødelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er en tydelig preget Thorbjørn Jagland som sier dette. For to og en halv uke siden opplevde han en fars mareritt: Han fikk melding om at sønnen Anders (21) var banket opp utenfor puben Børsen Music Bar i Drammen. For første gang snakker Thorbjørn Jagland om den dramatiske hendelsen som har satt preg på sommeren for Jagland-familien.

- Den som sparker noen mot ansiktet, må være klar over at det kan være dødelig. Hadde Anders blitt truffet et annet sted i hodet, kunne det gått riktig galt, sier Jagland.

Ei knapp uke før angrepet i Drammen hadde Arbeiderpartiet lagt fram en handlingsplan mot vold.

- Jeg har som politiker lenge vært opptatt av kampen mot vold. Men det er først når en får det nært inn på seg, at en skjønner hvor farlig slik voldsbruk er. Jeg er opptatt av at samfunnet reagerer resolutt mot slike handlinger, sier Jagland.

Slått ned inne

Hendelsen er anmeldt og etterforskningen pågår. Ifølge Jagland ble sønnen slått ned inne på puben og dratt ut. Der ble han liggende på gata og slått og sparket i hodet. Anders var sammen med venner, men de trakk trolig unna eller ble redde. I alle fall var Anders alene mot en gjeng på rundt ti gutter, ukjente for ham.

Jagland var på sitt feriested i Risør da Anders ringte søndag morgen 27. juni og fortalte hva som var hendt.

- Vi var ikke da klar over hvor alvorlig det var. Anders ble sendt hjem fra legevakta og var hele søndagen opptatt med politiavhør. Jeg tror ikke politiet heller da var klar over alvoret, sier Jagland.

Men i løpet av helga fikk Anders store smerter og dro på sykehuset. Det viste seg da at nesa var brukket, og en god del brusk var knust.

Han måtte opereres, og det ble satt inn plater for å sikre at luftkanalene holdes åpne. I løpet av uka sønnen var innlagt på Buskerud sentralsykehus i Drammen, pendlet Jagland til og fra Risør.

- Takler det psykiske

- Nå går det fint med Anders. Han vil ikke få fysisk mén, og jeg tror også han vil takle det psykiske. Men det er det jeg er mest bekymret for: Hvordan opplevelsen av å bli slått og sparket av en hel gjeng, virker.

De som gjør sånt, bør vite at det er ikke stor avstand mellom liv og død. Når man sparker mot ansiktet, kan det være dødelig, sier Jagland til Dagbladet.

- Dette er noe annet enn det jeg husker fra min ungdom. Da ga man seg når motstanderne var bekjempet. Det nye er at man fortsetter å sparke etter at offeret ligger nede. Vi var da heller ikke ti mot én, sier en rystet Jagland.

Blant gjeringsmennene skal de ha vært innvandrere.

- Det synes jeg Anders har svart fint på. Vold skjer i alle slags miljøer, og en drittsekk er en drittsekk uansett hudfarge. Det kan virke som vold er blitt en uttrykksform i mange ungdomsmiljøer. Det kan ha noe med identitet å gjøre. Hvis man mangler tilhørighet, blir gjengen et tilholdssted istedenfor samfunnets regler. Her trengs en kjede av tiltak, fra det strafferettslige til forebyggende tiltak og holdningsskapende arbeid. Vi må minne folk om at det å øve vold mot andre kan ha store konsekvenser, også for den som gjør det.

- Tror du angrepet mot Anders har sammenheng med at han er sønn av Ap-leder Thorbjørn Jagland?

- Jeg vet ikke, men det virker ikke slik. Det virker veldig spontant, og det er nesten enda mer skremmende. Jeg vet ikke hva som er drivkraften bak når noen sparker et annet menneske i ansiktet. Det må være aggressjon eller behov for å hevde seg, sier Jagland.

Påminnelse

Episoden minnet på ubarmhjertig måte Ap-lederen om hvor viktig kampen mot vold er.

- Jeg har helt klart fått en påminnelse. Vi må jobbe på alle fronter. Det viktige er at vi opptrer resolutt mot vold. Vold må ikke tolereres. Det er svært viktig at alle som blir utsatt for vold, anmelder forholdet. Mange gjør det ikke av frykt for represalier. Men alle må ta sitt ansvar. De som har gjort noe så forferdelig, må stå til ansvar overfor samfunnet, ikke bare overfor gjengen. Hvis ikke alle står opp og sier fra, vil bare volden fortsette, sier Jagland.

FIKK VOLDEN INN PÅ LIVET: AP-leder Thorbjørn Jagland fikk volden i samfunnet brutalt inn på livet da hans egen sønn ble slått og sparket for to og en halv uke siden. - Den som sparker et menneske i hodet, må vite at det kan være dødelig, advarer Jagland.