- Den som startet bråket, må avslutte det

Ny Kina-ambassadør bruker gammelt ordtak. - Det er opp til norske myndigheter.

I KONTAKT:  Kong Harald  mottar Kinas ambassadør Zhao Jun til audiens 22. mai i år.
Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix.
I KONTAKT: Kong Harald mottar Kinas ambassadør Zhao Jun til audiens 22. mai i år. Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Kinas nye ambasadør til Norge, Zhao Jun, ønsker å bedre det betente forholdet som oppsto etter Nobel-tildelingen i 2010, men sier at det er opp til norske myndigheter å ta initiativ og ansvar.

- Som ny ambassadør fra Kina til Norge er jeg fullt klar over det tunge ansvaret jeg har fått, sier Zhao i et intervju med tidsskriftet Kapital.

- Jeg er villig til å samarbeide med norske myndigheter for å reparere det politiske fundamentet for våre relasjoner slik at man kan kan fremme pragmatisk samarbeid på alle felt.

Men som det kinesiske ordtaket sier: «Den som startet bråket, må avslutte det», fortsetter han.

Regimekritiker Den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo - i kinesiske myndigheters øyne en kriminell - ble i 2010 tildelt Nobels fredspris av Nobelkomiteen, som er oppnevnt av Stortinget.

Siden da har flere norske statsråder og andre myndighetsrepresentanter måttet droppe Kina-besøk fordi offisielle møter er blitt avlyst.

- Jeg har merket meg at norske medier bruker ordet «isfront» for å beskrive status quo i vårt bilaterale forhold. Det er riktig at relasjonen Kina-Norge er blitt alvorlig skadd at utdelingen av Nobels fredspris til en kinesisk kriminell og den norske regjeringens støtte med høy profil til utdelingen, og de vanskelighetene i relasjonene varer til i dag, sier ambassadøren.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer