Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Den som startet bråket, må avslutte det

Ny Kina-ambassadør bruker gammelt ordtak. - Det er opp til norske myndigheter.

 I KONTAKT:  Kong Harald  mottar Kinas ambassadør Zhao Jun til audiens 22. mai i år.
Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix.
I KONTAKT: Kong Harald mottar Kinas ambassadør Zhao Jun til audiens 22. mai i år. Foto: Anette Karlsen/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kinas nye ambasadør til Norge, Zhao Jun, ønsker å bedre det betente forholdet som oppsto etter Nobel-tildelingen i 2010, men sier at det er opp til norske myndigheter å ta initiativ og ansvar.

- Som ny ambassadør fra Kina til Norge er jeg fullt klar over det tunge ansvaret jeg har fått, sier Zhao i et intervju med tidsskriftet Kapital.

- Jeg er villig til å samarbeide med norske myndigheter for å reparere det politiske fundamentet for våre relasjoner slik at man kan kan fremme pragmatisk samarbeid på alle felt.

Men som det kinesiske ordtaket sier: «Den som startet bråket, må avslutte det», fortsetter han.

Regimekritiker Den kinesiske regimekritikeren Liu Xiaobo - i kinesiske myndigheters øyne en kriminell - ble i 2010 tildelt Nobels fredspris av Nobelkomiteen, som er oppnevnt av Stortinget.

Siden da har flere norske statsråder og andre myndighetsrepresentanter måttet droppe Kina-besøk fordi offisielle møter er blitt avlyst.

- Jeg har merket meg at norske medier bruker ordet «isfront» for å beskrive status quo i vårt bilaterale forhold. Det er riktig at relasjonen Kina-Norge er blitt alvorlig skadd at utdelingen av Nobels fredspris til en kinesisk kriminell og den norske regjeringens støtte med høy profil til utdelingen, og de vanskelighetene i relasjonene varer til i dag, sier ambassadøren.

Dypt såret Han legger ansvaret på norsk side.

- Det er ikke vanskelig å forstå scenariet at norske næringsinteresser har fått vanskeligheter med framtidig utvikling i Kina, fordi det som ble gjort fra norsk side, såret kinesiske myndigheter og landets 1,3 milliarder innbyggere dypt, sier Zhao Jun.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media