I SAMME BÅT: Cameron, Clegg og Brown vil alle vinne valget 6. mai. Men er det egentlig en veldig god ide? Foto: Jeff Overs/REUTERS/BBC
I SAMME BÅT: Cameron, Clegg og Brown vil alle vinne valget 6. mai. Men er det egentlig en veldig god ide? Foto: Jeff Overs/REUTERS/BBCVis mer

- Den som vinner mister makta i en generasjon

Er det politisk suicidale britiske politikere som kjemper om makta på balløya?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Den britiske økonomien er så skakkjørt at partiet som går av med seieren i valget 6. mai blir tvunget til store velferdskutt og skatteøkninger, mener den britiske sentralbanksjefen Mervyn King, melder Daily Mail.

- Jeg møtte sjefen i Bank of England forrige uke da jeg var i London, og han fortalte meg at den (partiet, red anm.) som vinner valget, vil være ute av maktposisjon i en hel generasjon på grunn av innstramninger i budsjettet, uttalte den amerikanske økonomen Davis Hale.

Nå valgte ikke sentralbanksjefen selv å kaste seg inn i den britiske valgkampen, men Hale, som refererte en privat samtale han hadde med King i mars, da han sammenliknet den greske finanskrisen med Storbritannia.

Slutten på topartisystemet?Det ventes at uttalelsene sender sjokkbølger gjennom finansdistriktet i London, men politikerne har ikke avlyst valgkampen. I går kveld gikk De konservatives David Cameron seirende ut av tv-duellene. Liberaldemokraten Nick Clegg kom på en anstendig andre plass, mens sosialdemokratenes Gordon Brown endte langt bak, ifølge flere meningsmålinger.

Cleggs frammarsj er i ferd med å snu opp ned på britisk politikk, som i praksis har hatt et tilnærmet topartisystem siden 1700-tallet.

Gresk kriseLiberaldemokratenes rolle som vippeparti, og på flere målinger det største partiet, er nytt i moderne britisk politikk. Den franske banken BNP Paribas anslår nå at et parlament uten flertall etter valget vil øke risikoen for at Storbritannia mister sin høye kredittroverdighet.

Den tyrkiske økonomen Nouriel Roubini, som forutså finanskrisa, sier den britiske økonomien snart kan oppleve en gresk krise, der økonomien stuper.

Sentralbanken har ikke rykket ut for å drive brannslukking eller dementert Hales referat fra samtalen mellom de to.

King har stadig etterlyst en troverdig plan fra britiske politikere for hvordan landets enorme budsjettunderskudd skal takles. Eksperter advarer om lønnsnedgang, skatteøkninger og svekkede velferdsordninger.

ADVARER: Sjefsøkonom Mervyn King spekulerer i hvor lenge vinnern av valget blir hatet av velgerne. Foto: Cliff Owen/AP
ADVARER: Sjefsøkonom Mervyn King spekulerer i hvor lenge vinnern av valget blir hatet av velgerne. Foto: Cliff Owen/AP Vis mer