IKKE VEKK OTEREN:  Marinbiolog David Shiffman er det er plaging og brudd på amerikansk dyrevernlov å vekke sovende otere. Foto: NTB Scanpix
IKKE VEKK OTEREN: Marinbiolog David Shiffman er det er plaging og brudd på amerikansk dyrevernlov å vekke sovende otere. Foto: NTB ScanpixVis mer

Den «søte» dyrevideoen kan vise noe annet enn du tror

Noah advarer mot å dele ukritisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Delte du videoen med «Gangster-krabben», som viftet med en kniv?

Nå advarer flere mot at videoene ikke viser det du tror de viser. Det er ikke sikkert det er så morsomt.

Jack Cover fra US National Aquarium har sett gjennom videoen og sier til Washington post at krabben er helt fortvilet. Han ser viftingen med kniven som en normal reaksjon når man blir jaktet på av et rovdyr - i dette tilfellet et menneske med kamera.

- Hvis kniven ikke var der, ville krabbens klør fortsatt svingt som de gjør. Du kunne også puttet en plastpistol i krabbekloa, da ville det sett ut som om den viftet med pistolen, sier han til Washington Post.

Dyreplaging Columbia Journalism Review nevner også videoen med en sovende oter som vekkes og skvetter, som ble framstilt som morsom, når det ifølge marinbiolog David Shiffman i virkeligheten er plaging.

De siste dagene har det vært postet videoer av folk som har tatt henholdsvis en babydelfin og en hai ut av sjøen for å ta bilde av dem. I det første tilfelle døde delfinen, noe som skapte mye sinne. Men ikke all dyreplaging er så tydelig.

Veterinær og leder i Noah Siri Martinsen har sett videoen med krabben:

- IKKE VÆR UKRITISK:  Dyr i en video kan føle noe helt annet enn det ser ut som, forklarer Siri Martinsen, veterinær og leder av Noah. Foto: Bente Isefjær / Noah
- IKKE VÆR UKRITISK: Dyr i en video kan føle noe helt annet enn det ser ut som, forklarer Siri Martinsen, veterinær og leder av Noah. Foto: Bente Isefjær / Noah Vis mer

- Krabber er et av de dyrene det er vanskeligst å relatere seg til, men det skal vel ikke så mye innlevelse til for å forstå at den krabben har mest lyst til å være et annet sted.

- Burde ikke dele ukritisk
Hun ser ofte liknende eksempler.
- En video kan se uskyldig ut, men ser man nærmere på den er det et dyr som er i en problematisk situasjon, som er redd, stresset eller på annet vis tvunget opp i situasjonen. Altså ikke noe man burde dele ukritisk. Men det krever ofte mer kunnskap å se det problematiske.

- Er det noen måte å vite om dyra har det vondt eller ikke?

- Hvis det gjelder hunder og katter, er det gjerne mange som ser at selv om det ser ut som en morsom reaksjon, er det kanskje redsel eller sterkt ubehag man er vitne til. Flere av oss kjenner reaksjonene til hunder og katter, og skjønner at dette ikke er noe å le av.

Med mindre kjente dyr kan det være annerledes.

- Det er vanskeligere å oppdage når det gjelder sjødyr, som i eksempelet, og mer eksotiske dyr, som for eksempel dovendyr, som har kroppsspråk få av oss er kjent med. Da kan det hende folk deler videoen og tror at dyret viser behag, når det viser redsel. Dyret kan se avslappet ut, mens det er egentlig er paralysert av frykt, sier Siri Martinsen.

De ser blide ut ... Delfiner er et klassisk eksempel som misforstås på grunn av anatomi:- De har en munn som går oppover, så man tenker at de smiler, men det er anatomien deres og dyrene kan ha helt andre følelser i den aktuelle situasjonen.

Tilsvarende misforståelser oppstår når folk er på ferie, mener hun.

- Flere lar seg dessverre fotografere med dyr i fangenskap. Man ser bare et dyr med et søtt fjes, men så er det kanskje apatisk fordi det lider i fangenskap. Man har også ville rovdyr, tigre og løver som faktisk er neddopet for at turister skal kunne klappe dem. Så dette er et problem både i den virtuelle verden og på reise i den virkelige verden, sier Martinsen.