STRANDLIV: Ibiza har i mange år vært kjent for uteliv og partyturisme, spesielt på vestsida rundt Sant Antoni. De siste årene har derimot flere familier trukket til øya. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STRANDLIV: Ibiza har i mange år vært kjent for uteliv og partyturisme, spesielt på vestsida rundt Sant Antoni. De siste årene har derimot flere familier trukket til øya. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Den spanske ferieøya Ibiza går tom for vann

Turistsjef: - Kapasiteten er sprengt. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ibiza er nesten tom for vann, sier ferieøyas turistsjef Vincente Torres i et intervju med radiokanalen Pulse Radio. Han påpeker også at det er begrenset kapasitet på veiene og på medisinsk behandling.

Torres mener øya ikke kan ta imot flere turister nå. Kapasiteten er sprengt.

- Vi har nesten 100 000 lovlige turistsenger og 13 000 innbyggere. Øya er bare 572 kvadratkilometer stor. Vi kan ikke håndtere flere turister som bruker våre ressurser, vann og miljø, sier han til radiokanalen.

Nå vil turistsjefen starte en kampanje for å få øyturistene til å spare på vannet. Deretter vil han diskutere med næringsdrivende på øya hvorvidt det er nødvendig å bremse turismen.

MASSETURISME: Med nesten 100 000 lovlige turistsenger og 13 000 innbyggere er det veldig mange Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
MASSETURISME: Med nesten 100 000 lovlige turistsenger og 13 000 innbyggere er det veldig mange Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

13,5 millioner besøkende

Ibiza tilhører øygruppa Balearene, som også omfatter Formentera, Mallorca og Menorca. Totalt har disse øyene en befolkning på 1,1 millioner, og ifølge The Guardian var det i forkant av sommeren forventet en enorm turisttilslutning i år - med hele 13,5 millioner besøkende.

Årsaken kan være at mange velger Spania som feriested i år framfor land som Tunisia, Egypt og Tyrkia, ettersom dette er land som har opplevd terroranslag de siste årene, skriver Spaniaavisen.

Ny skatt fra 1. juli

Hundretusener av briter, og etter hvert også flere nordmenn har de siste årene trukket til øya.

Fra 1. juli ble det innført en ekstra turistskatt på Balearene. Den såkalte «økoskatten» er på 0,25 euro til 2 euro per person, avhengig av om du bor på pensjonat, i leilighet eller på hotell. Det er resepsjonen på feriestedet som legger avgiften på regningen.

Heller ikke cruisepassasjerer slipper unna avgiften. Den blir på 0,5 til 1 euro per person per døgn.

Partyøya har blitt ferieøy

Ibiza har i mange år vært kjent for uteliv og partyturisme, spesielt på vestsida rundt Sant Antoni.

Nå er det den mer trendy østsida av øya, rundt hovedbyen Eivissa som gjelder. Her åpnet Europas første Hard Rock Hotel i fjor og hotell som Ushuaia frister unge fra hele Europa.

Men nå har flere fått øynene opp for at denne øya har mer å by på, også for barnefamilier og godt voksne.