Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den spanske revolusjonen

Natt til mandag pakket demonstrantene sammen teltene og forlot Puerta del Sol-plassen i Madrid. Det betyr ikke at de har gitt opp.

KJEMPER VIDERE: Demonstrantene som har okkupert Puerta del Sol-plassen i sentrum av Madrid siden 15. mai fortsetter kampen selv om teltene er pakket sammen.  REUTERS/Susana Vera
KJEMPER VIDERE: Demonstrantene som har okkupert Puerta del Sol-plassen i sentrum av Madrid siden 15. mai fortsetter kampen selv om teltene er pakket sammen. REUTERS/Susana Vera Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MADRID (Dagbladet): Stemningen på Puerta del Sol var tilbakelent, nesten meditativ sist fredag ettermiddag. Hundrevis av telt sto fortsatt oppslått på brosteinsplassen i sentrum av den spanske hovedstaden. Under en blå presenning som ga skygge for den sterke sola spilte en ung fyr med hanekam sjakk med en eldre mann.

Bortenfor satt en gjeng tilbakelent i to gamle sofaer, de pratet og røyket rullings. De to nedgangene til T-banen i enden av plassen var dekket av bannere med slagord. Det var også teltveggene, fontenen og alle andre flater som kunne fylles med et budskap.

«Dette er den spanske revolusjonen», sto det på et ark. «Revolusjonen blir feministisk, ellers blir det ingen revolusjon», sto det på et stort laken. «Jeg får mindre. Bankene og prestene får mer», sto det på en liten plakat plantet i blomsterbedet midt på plassen. Puerta del Sol i Madrid er blitt selve symbolet på spanske ungdommers protest mot dårlige framtidsutsikter, Europas høyeste arbeidsledighet og korrupte politikere. 15. mai, rett før det skulle avholdes lokal- og regionalvalg i landet, kom de første hit.

I ukene etterpå vokste markeringen, og 15. mai-opprøret har fått oppmerksomhet - og avleggere - i flere land.

Revolusjonen har likevel uteblitt foreløpig. Enkelte mener det største problemet for bevegelsen har vært mangel på konkrete målsetninger. Los indignados, «de sinte», har tatt navn etter den uventede, massive franske boksuksessen Indignez-vous, hvor den 93 år gamle forfatteren Stéphane Hessel ber dagens unge om å ta seg sammen og protestere mot urettferdighet og umenneskelighet.

De spanske ungdommene på Puerta del Sol klarte protestbiten bra, og de fikk også bred sympati blant sine eldre landsmenn. I et land der ungdomsarbeidsløsheten er på over 40 prosent, og det finnes flere korrupsjonsdømte mennesker blant nyvalgte lokalpolitikere, er det vanskelig å argumentere mot grunntesene hos dem som har bodd og protestert på spanske plasser de siste ukene. Mangelen på fokus har likevel blitt et problem: På Puerta del Sol var det i overkant mange slagord som minnet om en alminnelig dag på Alternativmessen. Konservative kommentatorer som i begynnelsen hadde en viss sympati med bevegelsen, i alle fall så lenge den kunne tolkes som en utfordring for Spanias sosialist-regjering, konsentrerte seg på sin side etterhvert mer om de «ekstremistiske» elementene blant demonstrantene etter sammenstøt med politiet. I tillegg truet organisatoriske utfordringer med å lamme hele opprøret.

Forrige onsdag besluttet los indignados å slå ned teltene og bære vekk sofaene. Natt til mandag var demonstrantene i gang med oppryddingen på Puerta del Sol. Roberta, en aktivist i midten av tjueårene, forsikret meg om at det ikke var noen trist kveld. «Nei, det er en flott kveld! For det er vi selv som bestemmer at vi skal pakke sammen. Vi tar vekk leiren, men ikke bevegelsen. Den fortsetter med fornyet kraft», sa Roberta.

15-mai-opprøret kommer til å ha en permanent informasjonsstand på Puerta del Sol, som en synlig markering av at de ikke har gitt opp kampen om en bedre framtid. En stor, landsomfattende demonstrasjon er varslet på søndag. Og til politikerne som nå måtte tenke at protestbølgen nå har lagt seg, var budskapet klart natt til mandag, der nylagde plakater satte tonen for det spanske opprørets andre fase: «Vi vet hvordan vi finner veien tilbake til Puerta del Sol».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!