Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høring i senatets etterretningskomité:

Den sparkede FBI-sjefen gikk rett i strupen på Trump

James Comey skrev notater etter hvert møte med Donald Trump fordi han var redd presidenten kom til å lyve om innholdet i samtalene.

FORKLARTE SEG: Den sparkede FBI-sjefen James Comey forklarte seg for Sentatets etterretningskomité torsdag. Foto: REUTERS / Aaron P. Bernstein / NTB scanpix
FORKLARTE SEG: Den sparkede FBI-sjefen James Comey forklarte seg for Sentatets etterretningskomité torsdag. Foto: REUTERS / Aaron P. Bernstein / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

WASHINGTON D.C. / OSLO (Dagbladet): 9. mai sparket USAs president Donald Trump FBIs direktør James Comey.

Nå skal den forhenværende FBI-sjefen forklare seg til senatets etterretningskomité om møtene og samtalene han hadde med president Trump.

Allerede før høringen begynte var deler av Comeys vitnemål kjent. Klokka 16.19 avla James Comey en ed om å fortelle sannheten, og begynte deretter sin forklaring.

Han gikk rett i strupen på USAs president Donald Trump.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

- Selv om ikke loven krever noen begrunnelse for å sparke meg, brukte administrasjonen anledningen til å svartmale meg og enda viktigere: FBI. De sa at FBI var i kaos og at jeg ikke hadde tillit i organisasjonen. Det var løgner. Enkelt og greit.

Et hundretalls journalister fra hele verden, deriblant Dagbladet, følger høringen inne i rommet.

Hele høringsrommet følger med på hver eneste nyanse i det Comey sier og hvordan han oppfører seg. Den tidligere FBI-sjefen framstår rolig og kontrollert. Han sitter rakrygget og svarer tydelig på senatorenes spørsmål.

JAMES COMEY: Et hundretalls journalister nær sagt omringet FBIs tidligere direktør James Comey da han ankom høringsrommet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
JAMES COMEY: Et hundretalls journalister nær sagt omringet FBIs tidligere direktør James Comey da han ankom høringsrommet. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Forvirret

Det Comey beskriver som løgner er omstendighetene rundt hans avskjedigelse og begrunnelsen for sparkingen. Han vedgår overfor komiteen at han ble forvirret av begrunnelsen for hvorfor han mistet jobbet sin.

- Han (Trump) sa gjentatte ganger at jeg gjorde en god jobb, og han sa gjentatte ganger at han ønsket at jeg skulle bli. Det forvirret meg da jeg så på TV at Trump sa han hadde gitt meg sparken på grunn av Russland-etterforskningen, sier Comey.

Denne Trump-uttalelsen kom etter de første offisielle begrunnelsene Trump-administrasjonen benyttet til å forklare hvorfor presidenten hadde gitt Comey sparken.

- Jeg ble også forvirret over den første offentlige forklaringen om avskjedigelsen min. Det hang ikke på greip, sier Comey.

- Hvorfor tror du at du fikk sparken, spurte senatoren Dianne Feinstein seinere.

- Jeg tar presidenten på ordet når han sier at det var på grunn av Russland-etterforskningen, at han ville «lette presset».

Urolig for Trump-lyving

Etter hver eneste samtale med Trump, skrev Comey ned notater fra innholdet i samtalene og omstendighetene rundt enten samtalen eller møte. Comey møtte eller pratet med Trump ni ganger. Comey har derfor skrevet ned ni notater for å dokumentere disse samtalene.

Komiteens nestleder Mark Warner (D) ønsket å vite hvorfor Comey følte at han trengte å dokumentere samtalene og møtene med Donald Trump.

FBI-DIREKTØR: Donald Trump sparket FBI-sjef James Comey tirsdag 9. mai. Her er en rask innføring i hvem Comey er. Video: CNN Vis mer

- Det var omstendighetene, innholdet i samtalene og personen (Trump), sier Comey, og til:

- Jeg var urolig for om han kunne komme til å lyve om innholdet i samtalene, og jeg visste at det kunne komme en dag hvor jeg trengte dokumentasjon på hva som skjedde - for å beskytte meg selv og FBI.

Ba Comey stanse etterforskning

I går kveld publiserte amerikanske medier Comeys skriftlige uttalelse til komiteen. Ved å offentliggjøre åpningsinnlegget sitt allerede i går, sørget han for at mange kritikere kom på banen. Dermed fikk han trolig en mulighet til å forutse hvilke angrep han kunne vente seg under dagens høring.

I uttalelsen bekrefter Comey blant annet én hendelse Trump har fått massiv kritikk for i USA.

I et privat møte mellom Trump og Comey i Det hvite hus 14. februar i år ba presidenten FBI-sjefen om å stanse deler av den såkalte Russland-etterforskningen, skriver Comey i uttalelsen.

FBI etterforsket da - og etterforsker fremdeles - Russlands angivelige innblanding i det amerikanske valget og Trump-leirens russiske bindinger.

«Han er en bra fyr. Jeg håper du kan la dette passere», var Trumps begrunnelse for hvorfor han ønsket at Comey skulle slutte å etterforske Michael Flynn, skriver Comey.

Flynn var USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, men fikk sparken dagen før møtet Comey skriver om i uttalelsen. Årsaken til avskjedigelsen var at Flynn forklarte seg uriktig om sine samtaler med Russlands ambassadør til USA, Sergej Kisljak.

- Beordret presidenten deg om å «la etterforskningen passere», spurte den republikanske senatoren James Risch seinere.

- Nei, men jeg tolket det som et direktiv. Det var presidenten og meg, alene, og jeg tolket det som om det var noe han ville (at Comey skulle stanse Flynn-etterforskningen).

Seinere spurte den republikanske senatoren Marco Rubio, tidligere presidentkandidat, hvorfor han ikke umiddelbart avslo Trumps ønske om å stanse Flynn-etterforskningen.

- Jeg var lamslått. Jeg vet ikke, sier Comey.

Lakk informasjon fra Flynn-notat selv

Samtalen mellom Trump og Comey hvor presidenten ba Comey om å stanse Flynn-etterforskningen, ble først omtalt av The New York Times i midten av mai, bare noen dager etter at Comey fikk sparken.

I artikkelen fra den anerkjente amerikanske avisa framgikk det også at informasjonen om Trumps Flynn-forespørsel stammet fra et Comey-notat. Under høringa forklarte Comey at han selv, gjennom en nær venn, lakk dette notatet.

Comey gikk til dette skrittet, fortalte han, etter at Donald Trump rykket ut på Twitter.

Presidenten skrev: «James Comey gjør best i å håpe at det ikke er noen opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen!»

- Presidenten twitret dette på en fredag. Natt til mandag våknet jeg opp midt på natta og det gikk opp for meg at det var viktig å få min versjon av dette ut til offentligheten, sa Comey om hvorfor han delte notatet.

Han fikk deretter spørsmål om hvorfor han ikke lakk notatet selv til pressen.

- Mediene hadde slått opp leir utenfor huset mitt, og jeg fryktet at det ville være som å mate måker på stranda.

Noe senere i høringen fikk Comey ytterligere spørsmål om de potensielle opptakene.

- Alt jeg kan gjøre er å håpe at det finnes opptak. Offentliggjør opptakene. Det går bra for meg, sa Comey, som også sa at han ikke har noen problemer med at notatene han gjorde etter samtalene med Trump offentliggjøres.

Notatene er levert inn til spesialetteforsker Robert Mueller, som gransker Trumps Russland-bindinger.

«Veldig bekymringsfullt»

Om Flynn-samtalene med Trump skriver Comey imidlertid selv at han oppfattet innholdet i møtet med presidenten som «veldig bekymringsverdig». Han trekker fram FBIs uavhengighet fra politikere som begrunnelse for hvorfor han oppfattet samtalene med Trump som upassende.

At Comey opplevde samtalene med Trump som delvis utfordrende, er også grunnen til at han begynte å dokumentere innholdet i møtene med Trump.

Etter å ha truffet Trump for første gang 6. januar i år - 14 dager før Trump ble sverget inn som president - satt Comey seg sporenstreks ned og skrev et notat om innholdet i møtet.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Han videreførte praksisen, og har derfor skrevet ned detaljerte notater om hver samtale han har hatt med Donald Trump - tre samtaler ansikt til ansikt og seks samtaler over telefonen.

I Comeys uttalelse til Senatet skriver han at han ikke følte behov for å dokumentere samtalene han hadde med USAs forhenværende president, Barack Obama.

Russland-trøbbel

Helt siden Trump ble valgt har spørsmål om Trump-leirens forbindelser til Russland oppstått i kjølvannet av flere avsløringer og anklager:

  • Et samlet amerikansk etterretningsvesen har gått ut og anklaget Russland for å ha påvirket det amerikanske valget. De mener russerne vippet valget i Trumps favør blant annet gjennom hackerangrep i forkant av valget.
  • En rekke personer i Trump-leiren har hatt ikke-offentlige møter med russiske embetsmenn. Det har blant annet kostet én Trump-rådgiver - Michael Flynn - jobben og justisministeren vervet som øverstkommanderende for etterforskning av Russland-innblandingen.
Hele Norges coronakart