Den spektakulære flukten i over 300 mil med ødemark

I over tre uker har de to mistenkte seriemorderne Kam McLeod (19) og Bryer Schmegelsky (18) vært sporløst forsvunnet. Flukten brakte dem tusenvis av kilometer i ugjestmildt terreng.

Det startet 15. juli, da likene av de to australske turistene Chynna Deese (24) og Lucas Fowler (23) ble funnet i Liard Hot Springs i British Columbia helt vest i Canada.

Fire dager etter og 500 kilometer unna det første åstedet ble liket av 64 år gamle universitetslæreren Leonard Dyck funnet, bare to kilometer unna en utbrent campingbil.

Sjokkvendingen

Den utbrente campingbilen skal ha blitt disponert av de to tenåringene Kam McLeod og Bryer Schmegelsky. Deres familier hadde ikke hørt fra dem på flere dager, og de to barndomsvennene ble raskt meldt savnet etter de makabre funnene i den kanadiske ødemarka.

Så tok saken en sjokkvending. Politiet mente de tre drapene kunne ha en sammenheng, og at de to tenåringene som skal ha kjørt den utbrente campingbilen fortsatt var i live. Det ledet dem til en spektakulær klappjakt Canada på tvers.

Onsdag kveld kom nyheten om at liket av to unge menn ble funnet i tett buskas i provinsen Manitoba sentralt i Canada - over 3000 kilometer unna der de to australske turistene ble funnet drept.

Den intense menneskejakten har ført til frykt i flere deler av Canadas bebodde ødemark, og har fått verdens øyne rettet mot seg. I løpet av de siste to ukene er mer enn 11 000 kvadratkilometer gjennomsøkt i provinsen. Det tilsvarer et område større enn Rogaland fylke.

CANADA: De to candiske tenåringene Kam McLeod og Bryer Schmegelsky er mistenkt for trippeldrap, og er fortsatt på frifot. Video: AP / RCMPTV Vis mer

Massiv leteaksjon

Søk med fly, båter og undervannsutstyr har blitt systematisk utført i det krevende terrenget. Ifølge faren til 18 år gamle Schmegelsky, skal tenåringene ha vært vant til å leve under spartanske forhold. Selv skal de ha beskrevet seg som overlevere. Lokalbefolkningens advarsler om et ugjestmildt terreng med blant annet bjørner, skal på ingen måte ha skremt tenåringene fra å ta seg inn i området.

Ifølge ABC News var letemannskapenes hovedspor i jakta på de to drapsmistenkte en observasjon av bilen tenåringene skal ha kjørt - en Toyota RAV 4. Denne ble til slutt funnet utbrent i enden av en blindvei 22. juli.

Mer enn tusen tips skal ha kommet inn til politiet underveis i leteaksjonen etter de to mennene. Ingen av dem skal imidlertid ha ledet letemannskapene til de etterlyste. Heller ikke meldinger om observasjoner førte til at de trippeldrapsmistenkte ble funnet.

- London til Moskva

Etter å ha krysset fire provinser og tilbakelagt over 300 mil, mange av dem på avsidesliggende steder, endte ferden for McLeod og Schmegelsky.

- Dette er som å reise fra London til Moskva, for å sette det hele litt i perspektiv, sier politiets Kevin Hackett til NBC News.

Politiets gjennombrudd skulle til slutt bli en skadd båt og en rekke personlige eiendeler funnet langs Nelson-elva, som renner ut i Hudson Bay. Politiets manglende brikke for å løse puslespillet, var funnet. Søket ble etter dette kraftig avgrenset.

Status: uoppklart

Funnet av de to tenåringene har vært en lettelse hos lokalsamfunnet, sier borgermester Dwayne Forman i Gillam.

- Det merkes hos alle lokalsamfunnene her i nord. Nå vet vi at vi ikke lenger trenger å bekymre oss for at disse mennene befinner seg omårdet, sier Forman og legger til at det nå vil bli holdt lokale møter for å snakke om farene for posttraumatiske reaksjoner som følge av den siste tids klappjakt.

Samtidig legger politiet i British Columbia en demper på trygghetsfølelsen. For drapene har ennå ikke fått status som oppklart.

- Vi må fortsatt forsikre oss om at funnene vi nå har gjort eliminerer andre mulige mistenkte, sier Hackett.