Den stengte festningen

Strenge asylkrav har bidratt til å underminere tryggheten for dem som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse i sitt hjemland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To uidentifiserte, døde nordafrikanere driver i land på Spanias solkyst. En livredd tamil skjuler seg for norske myndigheter et sted på Østlandet. I en interneringsleir på grensen mellom Polen og Tyskland sitter tause afghanere som ble stanset 40 meter før friheten. På gata i Oslo - i øsende sommerregn - selger en kvinne fra Albania sex mens hun venter på at asylsøknaden hennes behandles.
  • Dette er noen av sakene Dagbladet den siste uka har fortalt om i serien om mennesker på vei til et nytt liv i Europa. Det er vidt forskjellige historier om mennesker som har lite til felles, bortsett fra at de alle er hjulpet hit av profesjonelle menneskesmuglere.
  • I en ny rapport som er skrevet av briten John Morrison på oppdrag fra FNs høykommissær for flyktninger, beskrives grunnlaget for menneskesmuglernes virksomhet meget presist: «Problemet er at Europa i realiteten ikke tilbyr flyktninger retten til å søke om asyl. De som ønsker å søke om asyl i Europa, kan ikke lenger gjøre det på en lovlig måte, for det finnes simpelthen ikke noen lovlig måte å komme til Europa på,» skriver Morrison.
  • Morrison beskriver et festningsverk som medfører at flyktninger, enten de tilfredsstiller kravene for å få asyl eller kommer hit av økonomiske grunner, drives i armene på organiserte forbryterbander. Når det ikke er mulig for flyktninger å komme hit med fly utrustet med et falskt pass, lar de seg gjerne lure inn i en lastebil eller container, hevder Morrison, som konkluderer med at de europeiske landene undergraver flyktningers fundamentale rett til å søke asyl.
  • Morrisons rapport bør bidra til en grunnleggende debatt om asylinstituttet slik det praktiseres i Europa i dag. Rapporten tar livet av den misforståelsen at det bare er mennesker uten et legitimt, konvensjonsbestemt krav på beskyttelse som smugles til Europa. Iveren etter å holde mennesker med økonomiske motiver utenfor våre grenser, har dessverre også bidratt til å underminere tryggheten for dem som flykter fra krig, konflikt og forfølgelse i sitt hjemland.