<strong>HANDEL:</strong> Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB Markets, hadde lavere vekstanslag for detaljhandelen i april. Foto: Berit Roald / Scanpix
HANDEL: Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB Markets, hadde lavere vekstanslag for detaljhandelen i april. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

- Den sterke veksten kommer neppe til å vare

Kyrre Aamdal i DNB Markets mener veksten er påvirket av påskens plassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): - Etter god vekst mars, ble det også vekst i detaljomsetningen i april, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal, DNB Markets, i en kommentar til dagens tall.

Detaljomsetningen steg overraskende med 0,5 prosent i april, ifølge sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). DNB hadde i forkant ventet en nedgang på 0,1 prosent.

Må to år tilbake

Aamdal mener tallene for mars og april er påvirket av påskens plassering.

- Gjennomsnittsveksten for disse to månedene ble 0,8 prosent. Veksten i februar ble litt nedjustert. De siste tre månedene har detaljomsetningen steget med 6,3 prosent annualisert rate sammenliknet med foregående tremånedersperiode. Vi må om lag to år tilbake for å finne en tilsvarende sterk vekst, sier Aamdal.

Flere bransjer hadde en økning i omsetningsvolumet fra mars til april i år. Butikker som selger byggevarer, jernvarer og fargevarer, var blant de bransjene som hadde omsetningsvekst.

Dagligvarebutikkene og spesialforretninger som selger nærings- og nytelsesmidler, opplevde også en oppgang i denne perioden. Salg av sports- og fritidsutstyr hadde derimot en nedgang fra mars til april.

- Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene økte med 1,9 prosent i perioden februar-april 2014 sammenlignet med samme tremånedersperiode i 2013, sier Aamdal.

Elektrisitetsforbruket bidro til å trekke varekonsumet opp med i overkant av 0,2 prosentpoeng, mens bilkjøpene hadde motsatt effekt.

- Også varekonsumindeksen steg 0,5 prosent m/m i april. Elektrisitetsforbruket bidro til å trekke varekonsumet opp med i overkant av 0,2 prosentpoeng, mens bilkjøpene hadde motsatt effekt.

Vil neppe vare - Tallene tyder på at forbruksveksten er sterkere enn Norges Bank la til grunn i mars. Samtidig er nok tallene preget av en viss gjeninnhenting etter en svak forbruksvekst i fjor. Det er liten grunn til å tro at denne sterke forbruksveksten kommer til å vedvare lenge, sier Aamdal i en kommentar til detaljhandelen i april.

Flere nyheter Nordmenn bremser ikke pengebruken
Full uenighet om pensjonstest
- Vi snakker mildt sagt om en unormal høy interesse

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer