HANDEL: Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB Markets, hadde lavere vekstanslag for detaljhandelen i april. Foto: Berit Roald / Scanpix
HANDEL: Seniorøkonom Kyrre Aamdal, DnB Markets, hadde lavere vekstanslag for detaljhandelen i april. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- Den sterke veksten kommer neppe til å vare

Kyrre Aamdal i DNB Markets mener veksten er påvirket av påskens plassering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Etter god vekst mars, ble det også vekst i detaljomsetningen i april, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal, DNB Markets, i en kommentar til dagens tall.

Detaljomsetningen steg overraskende med 0,5 prosent i april, ifølge sesongjusterte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). DNB hadde i forkant ventet en nedgang på 0,1 prosent.

Må to år tilbake

Aamdal mener tallene for mars og april er påvirket av påskens plassering.

- Gjennomsnittsveksten for disse to månedene ble 0,8 prosent. Veksten i februar ble litt nedjustert. De siste tre månedene har detaljomsetningen steget med 6,3 prosent annualisert rate sammenliknet med foregående tremånedersperiode. Vi må om lag to år tilbake for å finne en tilsvarende sterk vekst, sier Aamdal.

Flere bransjer hadde en økning i omsetningsvolumet fra mars til april i år. Butikker som selger byggevarer, jernvarer og fargevarer, var blant de bransjene som hadde omsetningsvekst.

Dagligvarebutikkene og spesialforretninger som selger nærings- og nytelsesmidler, opplevde også en oppgang i denne perioden. Salg av sports- og fritidsutstyr hadde derimot en nedgang fra mars til april.

- Virkedagskorrigerte tall viser at omsetningsvolumet til detaljhandelsbedriftene økte med 1,9 prosent i perioden februar-april 2014 sammenlignet med samme tremånedersperiode i 2013, sier Aamdal.

Elektrisitetsforbruket bidro til å trekke varekonsumet opp med i overkant av 0,2 prosentpoeng, mens bilkjøpene hadde motsatt effekt.

- Også varekonsumindeksen steg 0,5 prosent m/m i april. Elektrisitetsforbruket bidro til å trekke varekonsumet opp med i overkant av 0,2 prosentpoeng, mens bilkjøpene hadde motsatt effekt.

Vil neppe vare - Tallene tyder på at forbruksveksten er sterkere enn Norges Bank la til grunn i mars. Samtidig er nok tallene preget av en viss gjeninnhenting etter en svak forbruksvekst i fjor. Det er liten grunn til å tro at denne sterke forbruksveksten kommer til å vedvare lenge, sier Aamdal i en kommentar til detaljhandelen i april.

Flere nyheter Nordmenn bremser ikke pengebruken
Full uenighet om pensjonstest
- Vi snakker mildt sagt om en unormal høy interesse