Den sterkes rett

USA gjør nå omfattende skadeverk på internasjonalt fredsarbeid for å trumfe sin vilje igjennom mot resten av verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I GÅR åpnet den internasjonale straffedomstolen i Haag. Ideen om en slik domstol sprang ut av nazistenes dødsleirer etter den andre verdenskrigen. Folkemordet var en forbrytelse mot selve menneskeheten og mot grunnideene for alt sivilisert liv. Det var behov for en egen lovgivning og en egen domstol med mulighet til å stille de skyldige bak slike forbrytelser til ansvar, også der det nasjonale rettsapparatet ikke griper inn. Dommene fra Nürnberg slo fast at individet handler under ansvar også når forbrytelsen utføres etter ordre fra militær eller sivil overordnet myndighet.

Arbeidet for å befeste og videreutvikle slike prinsipper i internasjonal rett ble offer for den kalde krigen. Men framsynte jurister og internasjonalt orienterte politikere tok arbeidet opp igjen da Muren falt. Traktaten om en permanent internasjonal straffedomstol trer i kraft etter at mer enn 60 land i likhet med Norge og EU-landene har undertegnet den.

PRESIDENT GEORGE W. BUSH har styrt USA i motsatt retning. Han gikk til det historiske skritt å trekke tilbake USAs underskrift på denne traktaten. Det har USA aldri tidligere gjort, og det er i seg selv et alvorlig angrep på den videre utviklingen av en verden regulert gjennom avtaler og traktater i stedet for den sterkestes rett basert på militær og økonomisk makt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer