Den stille krigen

Alle venter på at USA med allierte skal angripe Saddam Hussein. I virkeligheten har amerikanere og briter jevnlig sluppet bomber over Irak siden Golfkrigen sluttet i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge irakiske myndigheter har til nå 1483 personer blitt drept i britisk-amerikanske flyraid. Om lag 14000 skal være skadd. Seinest natt til fredag omkom fem irakere da amerikansk krigsfly angivelig angrep et boligområde sør for Bagdad. Fra britisk og amerikanske side hevdes det at bombene ble sluppet mot militære installasjoner.

Amerikanske og britiske krigsfly har overvåket flyforbudssoner nord og sør i Irak i flere år. Sonene ble opprettet etter Golfkrigen for å beskytte kurdiske og sjiamuslimske grupper.

- Vi må gjøre noe

Regimet i Bagdad anerkjenner ikke flyforbudssonene og skyter ofte mot britene og amerikanerne. Sonene er da heller ikke sanksjonert av FN.

USA bruker Incirlik-basen i Tyrkia som utgangspunkt for flyraidene i Nord-Irak, mens Kuwait tjener som base for pa-truljering i sør.

Midt oppi all denne bombingen, er verden opptatt av når USA med allierte egentlig skal sette i gang et angrep mot Husseins regime.

- Temaet masseødeleggelsesvåpen og Irak vil ikke forsvinne. Det finnes ulike måter å håndtere det på. Men vi må uansett gjøre noe, sa den britiske statsministeren Tony Blair sist onsdag.

Situasjonen har vært anspent siden 1998, da Irak nektet FNs våpeninspektører adgang.

Sanksjoner

Sanksjonene har blitt utsatt for sterk kritikk, særlig fordi de synes å ramme den irakiske sivilbefolkningen hardere enn regimet. Men restriksjonene vil ikke bli fjernet før FNs folk får bekreftet at Irak har eliminert sine masseødeleggelsesvåpen.

Hans von Sponeck, som i år 2000 sa opp stillingen som FNs koordinator for humanitært arbeid i Irak i protest mot sanksjonene, sier han ikke fant bevis for at Irak fremdeles utvikler denne typen våpen.

OVERVÅKER: Et amerikansk F-16-fly på vei til den nordlige flyforbudssonen i Irak. Flyforbudssonene ble opprettet etter Golfkrigen for å beskytte kurdere og shiamuslimer, som blir definert blant opposisjonen mot Saddam Hussein.