Den stille krigen

Alle venter på at USA med allierte skal angripe Saddam Hussein. I virkeligheten har amerikanere og briter jevnlig sluppet bomber over Irak siden Golfkrigen sluttet i 1991.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge irakiske myndigheter har til nå 1483 personer blitt drept i britisk-amerikanske flyraid. Om lag 14000 skal være skadd. Seinest natt til fredag omkom fem irakere da amerikansk krigsfly angivelig angrep et boligområde sør for Bagdad. Fra britisk og amerikanske side hevdes det at bombene ble sluppet mot militære installasjoner.

Amerikanske og britiske krigsfly har overvåket flyforbudssoner nord og sør i Irak i flere år. Sonene ble opprettet etter Golfkrigen for å beskytte kurdiske og sjiamuslimske grupper.

- Vi må gjøre noe

Regimet i Bagdad anerkjenner ikke flyforbudssonene og skyter ofte mot britene og amerikanerne. Sonene er da heller ikke sanksjonert av FN.

USA bruker Incirlik-basen i Tyrkia som utgangspunkt for flyraidene i Nord-Irak, mens Kuwait tjener som base for pa-truljering i sør.

Midt oppi all denne bombingen, er verden opptatt av når USA med allierte egentlig skal sette i gang et angrep mot Husseins regime.

- Temaet masseødeleggelsesvåpen og Irak vil ikke forsvinne. Det finnes ulike måter å håndtere det på. Men vi må uansett gjøre noe, sa den britiske statsministeren Tony Blair sist onsdag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer