Den store asylbløffen

Seyed Ali Kholgh Mozaffar ble kjent da han som mindreårig gikk i kirkeasyl. Mange år seinere vil han gi sin versjon av asylsaken. Iraneren hevder det ble fortalt mange løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seyed Ali får snart tysk statsborgerskap. Han er i Oslo på en kort ferie. Vi er tilbake på området til Kristensamfunnet i Oslo. Her satt han i kirkeasyl i 15 måneder. Sammen med advokat René Ibsen har den nå 24 år gamle mannen bestemt seg for å fortelle sin versjon om asylsaken som fikk Bondevik-regjeringen i knestående.

- Nå har jeg ikke noe å skjule. Jeg ble lurt og misbrukt av voksne mennesker jeg stolte på. Jeg ble brukt i et spill. Ungdomsårene mine ble ødelagt. Alle ble egentlig lurt, hevder Seyed Ali i dag.

Nå vil han advare mot å plassere ungdommer i kirkeasyl.

- Ble ikke forfulgt

Ali-saken begynte seinsommeren 1995 da Seyed Ali kom til Norge med foreldrene. De reiste snart fra Norge og etterlot gutten. Han søkte om asyl og konverterte til kristendommen. Søknaden ble avslått. I juni 1996, 15 år gammel, ble han fraktet ut for første gang.

- I ettertid ser jeg at norske myndigheter hadde grunn til å sende meg ut første gangen. Jeg fikk ingen problemer i Iran da jeg kom tilbake den gangen. Jeg ble ikke forfulgt, forteller Seyed Ali.

Den mindreårige asylsøkeren hadde fått oppnevnt verge i Norge. Etter noen måneder i Iran hevder Seyed Ali at han ble overtalt av sine nærmeste støttespillere til å komme tilbake igjen _ og for å gå i kirkeasyl. Han ble omringet av folk som ville hjelpe.

- Det var ikke jeg som foreslo at jeg skulle i kirkeasyl. Det ble laget historier om at jeg bodde på gata og at jeg prøvde å ta selvmord i Iran. Det stemmer ikke. Jeg skulle hatt et liv som andre ungdommer, det fikk jeg aldri. Egentlig kunne jeg tilbrakt disse årene hvor som helst. Istedet ble jeg deprimert og fikk psykiske problemer på grunn av den lange tiden alene i kirkeasyl. I ettertid ser jeg at jeg hadde hatt det mye bedre i Iran enn å komme tilbake til Norge, sier Seyed Ali.

Politisk potet

Seyed Ali er den yngste av tre brødre. Den ene broren bor i Tyskland, hvor 24-åringen for noen år siden ble innvilget oppholdstillatelse.

Reaksjonene var massive etter at politiet hentet Seyed Ali med makt i kirkeasyl i mars 1998. Det ble holdt demonstrasjoner, fremtredende politikere holdt appeller og biskop Gunnar Stålsett kritiserte politiet og regjeringen.

- Da han ble kastet ut andre gang fra Norge, var det en reell fare for ham i Iran. All oppmerksomheten førte til at iranske aviser også skrev om saken. De skrev om en ung gutt som kritiserte regimet og som hadde konvertert til kristendommen. Men ingen visste da at gutten i kirkeasyl var blitt oppfordret til å oppføre seg på bestemte måter, eller si bestemte ting, fordi han var blitt fortalt det av sine støttespillere, sier advokat René Ibsen.

Både Seyed Ali og advokaten mener gutten i kirkeasyl ble brukt av flere for å fremme deres sak.

- Seyed Ali ble presset til å bli en slags politisk potet som alle ville ha en del av. Han hadde aldri fått problemer i Iran dersom ikke offentligheten i Norge hadde reagert slik de gjorde. Den mindreårige gutten ble en sak alle ville kjempe for, sier Ibsen.

- Pressen ble brukt

Seyed Ali sitter i en stol på advokatkontoret og nikker.

- Saken ble gjort større enn den var. Reaksjonen fra organisasjoner, politikere og mediene har ført til at jeg aldri kan reise tilbake til Iran. Oppmerksomheten gjorde at iranske myndigheter ble klar over meg. Pressen ble også brukt i det jeg kaller et spill, hevder han.

Seyed Ali roser flere av de som hjalp ham, blant annet gudfaren og presten ved Kristensamfunnet i Oslo.

- Det ble hevdet at du konverterte til kristendommen for å styrke din asylsak?

- Nei, det var mitt eget valg. Jeg gjorde det fordi jeg mente det var riktig.

Prestisjesak

24-åringen står fortsatt på at hans liv er i fare. Han forteller at han var 20 dager i Iran etter at han ble sendt ut i mars 1998. Han sier at han kom seg ut av landet med å krysse grensa til Tyrkia. Deretter dro han til Tyskland.

Mens dette skjedde fortalte vergen til norske medier at Seyed Ali hadde ringt for å be om penger.

- Jeg ringte henne ikke. Det er løgn. Det er bare jeg som vet sannheten om hva som skjedde og hvordan min situasjon var i Iran. Jeg ble heller ikke arrestert slik det ble sagt, hevder han.

Advokaten mener også at det første utvisningsvedtaket var riktig.

- Men så skapte støttespillerne enorm mediaoppmerksomhet og saken ble løftet opp på et politisk plan. Dermed ble det også en prestisjesak for norske myndigheter, sier Ibsen.

Seyed Ali gjentar at tiden i kirkeasyl ødela ungdomsårene hans.

- Jeg var jo bare en gutt. Jeg visste ikke hva som skjedde rundt meg, sier han.

TILBAKE: Det er over seks år siden Seyed Ali Kholgh Mozaffar ble hentet med makt av politiet i kirkeasyl. Nå vil han fortelle sin historie om asylsaken som berørte Norge og som fikk Bondevik-regjeringen i knestående.