Den store asylbløffen

Seyed Ali Kholgh Mozaffar ble kjent da han som mindreårig gikk i kirkeasyl. Mange år seinere vil han gi sin versjon av asylsaken. Iraneren hevder det ble fortalt mange løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Seyed Ali får snart tysk statsborgerskap. Han er i Oslo på en kort ferie. Vi er tilbake på området til Kristensamfunnet i Oslo. Her satt han i kirkeasyl i 15 måneder. Sammen med advokat René Ibsen har den nå 24 år gamle mannen bestemt seg for å fortelle sin versjon om asylsaken som fikk Bondevik-regjeringen i knestående.

- Nå har jeg ikke noe å skjule. Jeg ble lurt og misbrukt av voksne mennesker jeg stolte på. Jeg ble brukt i et spill. Ungdomsårene mine ble ødelagt. Alle ble egentlig lurt, hevder Seyed Ali i dag.

Nå vil han advare mot å plassere ungdommer i kirkeasyl.

- Ble ikke forfulgt

Ali-saken begynte seinsommeren 1995 da Seyed Ali kom til Norge med foreldrene. De reiste snart fra Norge og etterlot gutten. Han søkte om asyl og konverterte til kristendommen. Søknaden ble avslått. I juni 1996, 15 år gammel, ble han fraktet ut for første gang.

- I ettertid ser jeg at norske myndigheter hadde grunn til å sende meg ut første gangen. Jeg fikk ingen problemer i Iran da jeg kom tilbake den gangen. Jeg ble ikke forfulgt, forteller Seyed Ali.

Den mindreårige asylsøkeren hadde fått oppnevnt verge i Norge. Etter noen måneder i Iran hevder Seyed Ali at han ble overtalt av sine nærmeste støttespillere til å komme tilbake igjen _ og for å gå i kirkeasyl. Han ble omringet av folk som ville hjelpe.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer