Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den store banankrigen over

Kampen mellom EU og Latin-Amerika om importtoll på bananer har vart i 16 år. EU skal blir mindre proteksjonistisk.

LAVERE IMPORTTOLL: Nå kan bananpakkere i Ecuador snart glede seg over lavere importtoll inn til EU-markedet. Bananstriden mellom EU og Latin-Amerika ser ut til å være løst. Foto: Guillermo Granja/REUTERS
LAVERE IMPORTTOLL: Nå kan bananpakkere i Ecuador snart glede seg over lavere importtoll inn til EU-markedet. Bananstriden mellom EU og Latin-Amerika ser ut til å være løst. Foto: Guillermo Granja/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Kampen mellom EU og Latin-Amerika om importtoll på bananer har vart i 16 år.

- Alle er om bord. De siste hindringene er ryddet av veien og en avtale er ventet fredag, sier en EU-diplomat til nyhetsbyrået Reuters.

Dermed ser den 16 år lange og svært så betente «banankrigen» mellom EU og land i Latin-Amerika ut til å være over.

Importtollen senkes

Striden om importtoll på bananer inkluderer også land i Afrika og i Stillehavet (ACP-landene) samt USA. Enigheten skal innebære at tollen reduseres, og at EU skjermes for videre straffetiltak fra Verdens handelsorganisasjon (WTO), som har fordømt EUs importregime.

Ifølge avtalen skal importtollen på bananer kuttes til 114 dollar per tonn innen 2016, med en umiddelbar reduksjon til 148 dollar. Dagens tollsats er på 176 dollar per tonn.

Bananstriden er blitt sett på som et de av større hindrene i arbeidet med å komme til enighet om en ny, global handelsavtale.

Kompensasjon

Fattige afrikanske og karibiske bananprodusenter har fryktet at den spesialbehandlingen de har fått av EU, nå kan bli lite verd. Avtalen inkluderer derfor en kompensasjon til disse - for det meste tidligere europeiske kolonier - på 301 milliarder dollar.

EUs landbrukskommissær Mariann Fischer Boel kunngjorde tidligere i uka at gruppen av latinamerikanske bananprodusenter og ACP-produsentene hadde kommet til enighet.

Selv om ikke USA eksporterer bananer, er landet likevel part i striden fordi flere av de største bananeksportselskapene som Chiquita, Dole og Del Monte er amerikanske.

Dramatiske konsekvenser

Flere karibiske politikere har sagt at en avtale vil ha dramatiske konsekvenser for deres lands økonomier. De har likevel sett det som uunngåelig at det kommer til en løsning på striden.

Bananeksport er bærebjelken i økonomien i mange av disse landene, og tap av markedsandeler merkes allerede hos produsenter og i lokalsamfunn.

Enigheten som legger banankrigen død, innebærer at EU skjermes fra ytterligere søksmål om striden straks avtalen er undertegnet, ikke fra datoen endringen i importtollen er formelt registret hos WTO.

Den formelle registreringen, kjent som sertifisering, kan ta måneder eller år dersom andre WTO-medlemmer protesterer.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media