Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den store barnehagebløffen

Foreldre som tvilte på politikernes løfter om billigere barnehager, får trolig rett. Prisene stiger, og regjeringen vil ikke betale barnehage-satsingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OPPLAND/JEVNAKER (Dagbladet): Stortinget derimot, raser: - Hvis regjeringen nok en gang prøver å trenere barnehagereformen flertallet i Stortinget er enige om, kan det bli alvorlig. Det kan virke som Bondevik-regjeringen nå ber om å få slippe å sitte med makten, sier finanskomiteens leder Siv Jensen (Frp). Regjeringen har fått akutt dårlig råd og må kutte drastisk i statsbudsjettet denne våren. Det kan ramme barnehagesatsingen. I går måtte statsminister Kjell Magne Bondevik konstatere at Stortinget har siden statsbudsjettet i fjor høst har påført regjeringen ekstraregninger på 2,1- 3,1 milliarder kroner. I tillegg svikter statens skatteinntekter.

Dermed ventes nye kutt.

Løftebruddet

Barnehageforliket mellom Ap, SV, Frp og Sp sikret blant annet foreldre rett til skattefritak dersom arbeidsgiver betaler barnehageplassen. Nå sier regjeringen at den ikke har penger til dette.

- Dette koster 1- 2 milliarder kroner. Vi vil ha store problemer med å finne rom for noe slikt i 2003 og 2004, sier finansminister Per-Kristian Foss.

På budsjettkonferansen på Jevnaker i går sa statsminister Kjell Magne Bondevik at opposisjonen nå må være med på å finne inndekning for ekstraregningen.

Prisene stiger

- Vi kan ikke være med på å forhandle bort ansvarligheten i regjeringens økonomiske politikk. Vi kan ikke sitte stille og se på at den positive utviklingen på rente og kronekurs skulle ødelegges. Vi må si fra til Stortinget at de ikke kan drive med budsjettbehandling ved siden av de ordinære to ganger i året, fastslo Bondevik.

- Vi tror det ikke før vi får se det, sa foreldre da Stortinget i fjor vedtok framtidig makspris på 1500 kroner i barnehagene.

Og mens de venter på reformen, går prisene tvert imot opp. Foreldrebetalingen i kommunale barnehager steg med 1,2 prosent fra august 2002 til januar 2003.

Avviser omkamp

En omkamp om barnehagereformen som det er flertall for på Stortinget, avvises kontant:

- Jeg tror det ikke før jeg får se det, at regjeringen nok en gang prøver å trenere et stortingsvedtak. Det er ett år siden barnehageavtalen ble inngått. Skattefritak-vedtaket ble gjort i Odelstinget i fjor høst. Nei, jeg fatter ikke at de driver og skaper tvil om en så god reform. Det er helt bortkastet, og i verste fall alvorlig for regjeringen, sier lederen i finanskomiteen Siv Jensen (Frp). Hun støttes Av SVs Øystein Djupedal. De slår fast at avtalen mellom Ap, Frp, SV og Sp skal gjennomføres.

<B>KOSTBARE BARN:</B> Mange barnehager har på grunn av fjorårets lønnsoppgjør måttet sette opp prisene det siste halvåret.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling