Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den store energisparebløffen

Den store energisparebløffen er at vi skal lures til å tro at jo mer energi vi sparer, jo mer penger sparer vi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gang for lenge siden, trolig på 40- 50-tallet, bestemte våre myndigheter at landet skulle strømfyres ved hjelp av vannkraft. I motsetning til de fleste land det var naturlig å sammenligne oss med, var dette nemlig noe vi hadde nok av i landet vårt. Ren, billig og fornybar energi var det også. Men det var dengang myndighetene fremdeles var på vårt parti og prøvde å gjøre det så billig og bra som mulig for innbyggerne å leve her i landet.

Dengang statlige og kommunale bedrifter ikke var blitt AS som skal «skape overskudd til eierne». Jo lavere utgifter (vedlikehold, investeringer) - jo større overskudd.

Nå sitter vi - landets innbyggere - i strømfella.

Hele Norge fyres mer eller mindre med elektrisk kraft - og nå koster strømmen snart like mye som i de landene vi liker å sammenligne oss med - der det enten er mye varmere (f.eks. Europa) - eller man fyrer med billigere alternativer som kull, olje, ved eller atomkraft, som bl.a. i resten av Norden.

Det skal svi

Men strømmen SKAL koste oss mye, sier myndighetene. Det skal SVI å fyre med strøm. På den måten skal vi nemlig TVINGES til å spare energi - og helst til å velge annen form for oppvarming. Jeg forstår ikke hva vi borgerne har gjort for å fortjene dette.

Den store energisparebløffen er nemlig at vi skal lures til å tro at jo mer energi vi sparer, jo mer penger sparer vi. Dette er rett og slett en løgn.

Sannheten er jo at nett- og kraftselskapene justerer prisene etter inntjeningen (Aftenposten 29.12.01). Når vi energisparer - enten ved investeringer i isolasjon, å senke temperaturen inne etc. - eller når det er varmere i været - ja, da setter strømprodusentene rett og slett opp prisen for å få inn det de fikk ifjor - og helst litt til. Jo mer vi sparer, jo dyrere blir altså strømmen!

Et annet virkemiddel for å hindre at strømprisene synker - er å senke strømproduksjonen! Her brukes gjerne en rekke vikarierende argumenter som «nødvendig vedlikehold», lav fyllingsgrad etc.

Forskjell

«Bytt strømleverandør, så tvinges prisene ned,» påstår myndighetene, som har sluppet prisene fri. Som ivrig leverandørbytter registrerer jeg at den såkalte konkurransen etter noen få år i frihet har ført til en forskjell i strømpris pr. husholdning på 200- 300 kroner på årsbasis.

Og klager vi på den prisen, vises det altså til «andre land det er naturlig å sammenligne oss med». For der er jo strømmen like dyr! F.eks. i Belgia, så jeg i en sammenligning for en tid siden. Men for pokker - i Belgia er det vel ikke 20 kuldegrader om vinteren, og i Belgia har de vel ikke billig, fornybar vannkraft?! Og i Belgia fyrer de av gode grunner ikke med strøm. Den dyre strømmen brukes bare til belysning.

Men så kan man jo bytte energikilde, da - til vannbåren varme eller jordvarmeanlegg. Det skal vist spare minst 2/3 av fyringsutgiftene.

Det er jo også en løgn! Nesten ingen har i praksis mulighet (eller råd) til å skifte ut elfyringen i husene og leilighetene sine med noe av dette.

Investeringen er i mangehundretusenkronersklassen og vil neppe være innspart før etter et par generasjoner. Og hvem vil bryte opp gulvet i stuen for å legge ned vannledninger? Dette er bare noe som lønner seg i nybygg - og selv da på sikt og under tvil.

Dømt

De aller fleste av oss er altså livstidsdsdømt til å fyre med strøm og betale den prisen dette monopolet krever for den. Og dette vet selvfølgelig myndighetene. Det er ingenting som å legge skatter og avgifter på noe befolkningen er tvunget til å bruke.

Likevel trenger vi selvsagt nye energikilder, da behovet for elektrisk kraft bare kommer til å øke i årene fremover med alle nødvendige og unødvendige duppeditter som produseres. (Det siste jeg fikk var en ELEKTRISK vinåpner!)

Akkurat som med utbygging av en effektiv offentlig transport, er dette noe som så absolutt burde finansieres av det offentlige.

Hva med f.eks. å subsidiere strømmen til alle gamle anlegg, og lovfeste nye energikilder i alle, offentlige som private, nybygg? Og hva med å sørge for at belysningen på alle offentlige veier er avslått midt på dagen? Hva med påbud om å slå av elektriske reklameskilt etter kl. 03.00 om natten? Osv. osv.

Og for ordens skyld: Land det passer å sammenligne oss med er ikke Danmark og Belgia - men Finland, Grønland og Island! Det er en skam at innbyggene i verdens (energi)rikeste land må fryse om vinteren.

Hele Norges coronakart