Liten merverdi:  Trym Riksen i Formuesforvaltning mener fondsforvalterne tjener godt på godtroende sparere. Her fra DNB Markets' meglergulv. Foto: Are Haram/FA
Liten merverdi: Trym Riksen i Formuesforvaltning mener fondsforvalterne tjener godt på godtroende sparere. Her fra DNB Markets' meglergulv. Foto: Are Haram/FAVis mer

Den store fondsbløffen - har tatt 850 mill. på fem år

Flere av Norges største fond tjener gode penger på godtroende fondssparere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Porteføljene til fire av Norges største fond er svært lik indeksene. De siste fem årene har forvalterne tatt 850 millioner kroner i honorarer - uten å gi kundene meravkastning, skriver Finansavisen mandag.

DNB og konserndirektør Tom Rathkes forvaltere har dratt inn 350 millioner kroner i landets størst fond — uten at kundene får mer avkastning enn indeks.

Forvaltere kan gjemme seg bak en historie om positiv avkastning, men det betyr ikke at de har slått sine respektive referanseindekser som Morningstar benytter.

Med forvaltningshonorar på over 1,8 prosent er det vanskelig å forsvare at ikke kundene skal plassere pengene sine i passive fond til en langt lavere kostnad.

- Det er viktig å rette søkelyset mot disse forvalterne som tar seg godt betalt for en tjeneste de ikke leverer, sier Trym Riksen, leder av strategisk og taktisk aktivaallokering i Formuesforvaltning, til Finansavisen.

DNB er ikke enige i kritikken fra Riksen.

«Vårt mål er å gi våre kunder en konkurransedyktig og stabil meravkastning over tid. Den historiske avkastningen i DNB Norge viser at vi får til dette», skriver informasjonsdirektør Even Westerveld i en e-post til Finansavisen.

I løpet av de siste fem årene er det imidlertid kun i 2010 og 2013 at fondet har positiv meravkastning, men kun på 1,89 og 1,92 prosent. Forvaltningshonoraret er på sin side 1,8 prosent.

Flere nyheter — De tenker at det meste løser seg
Gode forhold for oppkjøpsfond i Norden
Tegnet fond for 11,5 mrd.