Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den store frykten er at byllepesten inntar hovedstaden

Rottene sprer sykdommen i Madagaskar.

BYLLEPEST-TRUET: Hovedstaden Antananarivo i Madagaskar og dens rundt en million innbyggere trues av byllepesten som herjer øylandet. Foto: AP / Themba Hadebe / NTB scanpix
BYLLEPEST-TRUET: Hovedstaden Antananarivo i Madagaskar og dens rundt en million innbyggere trues av byllepesten som herjer øylandet. Foto: AP / Themba Hadebe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 40 personer har omkommet og rundt 80 skal være smittet av byllepesten som herjer øylandet Madagaskar utenfor afrikakysten.

Verdens helseorganisasjon (WHO) sin store frykt er at pesten skal angripe hovedstaden Antananarivo som er tett befolket og har mangelfulle helsesystemer.

I byen er det bekreftet to tilfeller, hvorav en person har omkommet.

Det er risiko for høy spredning av sykdommen i byen på grunn befolkningstettheten og dårlige helsevesen. Situasjonen kompliseres på grunn av det høye resistentnivået mot insektsmiddelet deltemethrin som er observert i landet, skriver WHO i en pressemelding.

Pulitzer center
skrev i januar i år om farene om en byllepest skulle innta hovedstaden.

- Dersom det kommer kliniske tilfeller av lungepest i Antananarivo kan være katastrofalt. Det kan være som en atombombe i byen, sa direktør Christophe Rogier ved helseinstituttet Pasteur Institute i Madagaskar.

Han mener det beste tiltaket over tid er å ruste opp sanitærforholdene og helsetilbudene i byen, men det må trolig det fattige landet se langt etter.

I artikkelen beskrives det hvordan søpla kan hope seg opp i uker og måneder før den blir hentet og rottene har blitt en godt etablert borger i byen. Søppelproblemet har vært et stort politisk tema før valg da politikere ofte har vært på stemmesanking gjennom å plukke opp byens søppel.

Gnagere som rotter blir smittet av infeksjonssykdommen via lopper, og mennesker utvikler byllepest om de blir bitt av lopper eller ved dråpesmitte fra syke personer. Sykdommen sammenlignes med Svartedauden, som antas å ha vært en byllepest og som herjet Europa på midten av 1300-tallet. Svartedauden er den verste pandemien verden har sett.

Nå skal nasjonal innsats i samarbeid med WHO og Røde Kors bekjempe utbruddet. Smittede kan behandles med antibiotika.

Når mennesker blir bitt av en byllepest-loppe skjer det vanligvis først en hevelse i lymfeknutene. Hvis bakterien når lungene, utvikler pasienten lungebetennelse eller lungepest. Dette kan deretter overføres mellom mennesker gjennom dråpespitte fra hoste. Lungepest er svært dødelig og kan ta liv i løpet av 24 timer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling