Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Den store konfrontasjonen uteble

HAUGESUND (Dagbladet): Under en større rettssak svinger pendelen. Alt etter hvem som er i vitneboksen vil aktor eller forsvarer ha gode og dårlige dager. Så også i Birgitte Tengs-saken. I går var det forventet at forsvarerne til den 20 år gamle Karmøy-gutten skulle få en virkelig god dag. Slik gikk det ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Rettssaken mot den drapstiltalte fetteren til Birgitte Tengs er inne i sin tredje uke. Til nå har mer enn 60 personer sittet i vitneboksen i Karmøysund herredsrett. Retten er blitt bombardert med informasjon og har hørt helt motstridende vitnemål, blant annet om hvor lenge den tiltalte 20-åringen var ute drapsnatta. Når rettens medlemmer skal ta stilling til skyldspørsmålet, er det summen av all informasjon - den samlete bevisførsel - som teller. Hensikten med denne kommentarspalte er blant annet å prøve å følge sakens sentrale spørsmål gjennom rettssakens ulike faser, skape en viss oversikt for leseren og slik gi et bilde av hvordan helheten i saken utvikler seg.
  • Nesten hele gårsdagen gikk med til forklaringen til Kripos' etterforskningsleder Ståle Finsal. Finsal ledet politiets arbeid både før og etter at fetteren til Birgitte Tengs ble fengslet. Forsvarerne Arvid Sjødin og Gunnar Helgevold har - ikke minst i sin utbredte kontakt med media - gitt inntrykk av at de på flere viktige punkter skulle «arrestere» Ståle Finsal for unnlatelsessynder, subjektiv etterforskning og feilvurderinger.
  • Men det ble ikke den store konfrontasjonen. Med 40- 50 drapssaker bak seg og et stort Kripos-apparat i ryggen var Ståle Finsal godt forberedt, også på de punktene som er aktoratets svake kort. Enkelte funn, opplysninger og omstendigheter som forsvarerne har gitt inntrykk av at peker mot at en annen enn tiltalte har drept Birgitte Tengs, ble avdramatisert gjennom Finsals forklaring. Som når Arvid Sjødin bommet totalt på når månen gikk ned drapsnatta. Og som når Finsal på Sjødins avsluttende spørsmål om hvorfor han ikke hadde prøvd å finne avsenderen til et anonymt brev som utpekte en annen drapsmann, fortalte at det var kommet inn 1700 brev og tips fra 1000 ulike personer, hvorav mange anonyme.
  • Finsal sammenliknet en etterforskning med å knytte lenker. Har politiet funnet mange nok ledd som passer sammen, så har de et spor. Som tilhører ble jeg i går sittende igjen med et inntrykk av at da etterforskningsledelsen før jul i fjor snudde bunken og startet med å knytte den avsluttende lenken i Birgitte Tengs-saken, så hadde Finsal og hans team et så stort og så sprikende materiale å forholde seg til, at det kunne knyttes flere ulike lenker. Og at leddene til lenken først ble valgt ut og satt sammen parallelt med at Birgittes fetter ble innkalt til nye avhør.
  • Derfor fjernet ikke Ståle Finsals vitnemål tvilen rundt skyldspørsmålet. Men det brakte heller ikke momenter til det alternative bildet av drapshandlingen som forsvarerne prøver å tegne.
Hele Norges coronakart