Den store kveldskrigen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går abdiserte en konge i amerikansk TV-verden. Etter 17 år og 1744 talkshow sa den arbeidsnarkomane standupkomikeren med bransjens største hake, Jay Leno, takk for seg som programleder for The Tonight Show. Og mandag kveld klokka 23.35 krones den nye kongen: Conan O’Brien stiller på jobb sin første kveld som programleder for talkshowbransjens gjeveste spot, programmet som gjennomsnittlig får fem millioner amerikanere til å holde seg våkne til halv ett på natten alle hverdager. O’Briens første gjest blir Will Ferrell, og Pearl Jam skal spille under kroningen. Det er et varsel om nye tider. O’Brien gikk ut av Harvard med ren laud, og skrev hovedoppgaven sin om barn som symboler i William Faulkners forfatterskap. Blant mye annet har han også tidligere skrevet fem episoder av «Simpsons»

Jay Leno holdt ut lenge, men ikke så lenge som sin forgjenger Johnny Carson. Han var programleder i 30 år i strekk før Leno, fra 1962 til 1992, fra Kennedy til Clinton. Og da Jay Leno selv ble kronet som Carsons arvtaker i 1992, var det etter en maktkamp så full av intriger og renkespill at man må tilbake til Shakespeares kongedrama for å finne noe liknende. I boka «The late shift» har journalist Bill Carter skildret kampen om programlederstolen.

Ingen trodde først Jay Leno skulle få «Tonight»-jobben den gangen. Favoritten var en annen programleder, David Letterman. I ti år hadde han kommet rett etter Johnny Carson på NBC med sitt eget show: Late night with David Letterman, der han alle hverdager skulle være morsom nok til å holde folket våkent og foran skjermen fra halv ett til halv to om natten. Den som var mest overbevist om at han var kronprinsen, var Letterman selv. Men da han var klar for å gå inn i lønnsforhandlinger om den nye jobben oppdaget han at den hadde sjefene hans allerede lovet til Jay Leno flere måneder tidligere, uten å fortelle det til Letterman. Leno hadde i flere år vært fast vikar for Carson og mange mente, med god grunn, at han og manageren hans hadde gått bak ryggen på Letterman for å skaffe seg tronen.

Letterman tok det hele som en mann. Han eksploderte. Så tok han med seg vitsen sine, staben sin og bandet sitt og forlot NBC for en ny kontrakt hos konkurrenten CBS – hver kveld klokka halv tolv, på samme tid som Leno hadde sitt show. Siden har de slåss hver kveld om gjester og seere. De tre første årene hadde Letterman flest seere, så gikk Leno forbi. Ingen av dem ga seg. Leno tok aldri fri, Letterman møtte tilbake på jobb bare fire uker etter en kvadrupel bypass hjerteoperasjon. Første kvelden hadde han med seg hele det medisinske teamet. Men de har fått godt betalt for arbeidet. Letterman har hatt en lønn på 200 millioner, Leno har måttet nøye seg med 170 millioner i årslønn.

Også Conan O’Brien har måttet jobbe noen år for Rakel og Lea før han fikk ta over stolen – og lønna – fra mandag. Han overtok nemlig Lettermans jobb da han gikk, og O’Brien har nå holdt det gående godt over midnatt i 17 år i strekk. Men han tok ikke sjansen på å bli utmanøvrert slik Letterman ble. Da han reforhandlet i 2004 fikk han det skriftlig i kontrakten at han skulle ta over jobben til Leno i 2009. Dermed har Leno sittet på oppsigelse i fem år. Det har neppe gledet ham. Sjefene i NBC var nervøse, for hva ville Leno finne på når kontrakten hans var ute? Leno var i samtaler med TV-selskapet ABC. Han kunne finne på å ta en Letterman og starte nytt show i en annen kanal i direkte konkurranse med O’Brien.

En løsning ble funnet. Jay Leno abdiserer, men ikke egentlig. Han får både lønnsforhøyelse og nytt show av NBC. Fra høsten leder han nytt talkshow mandag til torsdag kveld klokka ti på NBC, altså før O’Brien. Det var neppe helt slik O’Brien hadde tenkt seg det. Nå blir han fortsatt den som kommer etter Leno, og kampen om de beste gjestene blir like tøff som før. Men med det grepet slår NBC to fluer i en smekk: De beholder Leno i stallen og erstatter samtidig fire dyre dramaserier med ett billig talkshow klokka ti på hverdager. Store penger spart, selv med Jay Lenos lønn.

Og det betyr at på grunn av en beinhard maktkamp mellom tre amerikanske talkshowverter med svært romslige egoer vil norske TV-seere framover få færre amerikanske serier å velge mellom, siden NBC aldri kommer til å lage dem.